Președintele UDMR Kelemen Hunor este sceptic în ceea ce privește planurile PSD de a da o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea și spune că, în acest moment, orice discuție pe această temă ar trebui închisă.

Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva)Foto: AGERPRES

”Graţierea intră în politica penală a fiecărui stat, fiecare decide cum dă, cum nu dă. Se stabileşte care sunt infracţiunile unde se poate da şi unde nu. (...) Problema nu e amnistia în sine, ci dacă se poate discuta raţional, transparent ajungându-se la o soluţie tolerată de societatea românească. Eu am zis că aşa ceva nu se poate acum. Poate peste un an, peste doi”, a declarat Kelemen Hunor într-un interviu pentru ziarul Adevărul.

Liderul UDMR mai spune că orice formulă ”light„ s-ar da pentru grațiere și amnistie ar duce la dezbinare în societate. ”În acest moment, ura şi dezbinarea în societatea românească sunt atât de mari, încât, cu o astfel de discuţie faci şi mai rău. Ei spun că domne, avem o problemă cu protocoalele secrete. Eu sunt de acord că avem o problemă, chiar una mare (...) Nu sunt de acord în acest moment să mai introducem un subiect care dezbină societatea şi mai rău”, a mai comentat liderul Uniunii.

Întrebat dacă emiterea unei OUG pe această temă ar afecta relația cu PSD, Kelemen a susținut că nu se poate pronunța până nu vede textul, dar a adăugat că nu crede că actuala coaliție de guvernare va da actul normativ în cele din urmă. În context, el a făcut trimitere și la momentul în care Ion Iliescu l-a grațiat pe liderul minerilor, comentând că atunci lucrurile au luat o anumită turnură și trebuie reținut acest lucru.

”Eu nu vreau să discut despre textul acestei OUG, pentru că nu-l cunosc. Dacă se va da, eu nu sunt convins că se va da. Nu intru în speculaţii. Când se va întâmpla, atunci vom analiza şi vom lua o decizie. Când Iliescu l-a graţia pe Miron Cozma, lucrurile au luat o altă turnură în Parlament, ştiu acest lucru şi e de reţinut. Ştiu că probabil şi cea mai light formă de graţiere va crea confuzie şi dezbinare”, a spus el.

De asemenea, întrebat dacă ar prefera o dezbatere parlamentară privind grațierea și amnistia, liderul UDMR a exclus și această variantă: ”Repet, în acest moment, orice dezbatere pe amnistie şi graţiere e greşită. Pentru că nu se poate discuta raţional. Orice discuţie despre amnistie şi graţiere ar trebui închisă”.