​Fostul președinte Ion Iliescu a declarat pentru Le Figaro, că PSD trece printr-o perioadă dificilă și confuză, înregistrând cea mai gravă criză politică a sa, iar problemele cu legea ale lui Liviu Dragnea au creat fracturi interne în partid.

Ion IliescuFoto: Agerpres

UPDATE:Paul Cozighian, jurnalist Le Figaro: Voi aduce proba declarațiilor de domnului Iliescu. Iliescu chiar ne-a primit cu multă amabilitate și am stat de vorba o oră și cincizeci de minute. Vorbea o franceză aproape impecabilă. Este posibil ca domnul Iliescu să nu-și mai amintească totul... (Realitatea TV)

UPDATE: Fostul președinte Ion Iliescu a negat, pe blogul personal, declarațiile care le-ar fi făcut pentru cotidianul francez Le Figaro, precizând că a citit "cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România".

„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăiește cea mai gravă criză politică a sa”, a recunoscut Ion Iliescu, care nu-l prea prețuiește pe Liviu Dragnea a cărui „poziție personală, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne” în PSD. La început, Ion Iliescu a susținut această ofensivă împotriva magistraților anticorupție care au produs căderea mai multor oficiali și aleși ai PSD, între care doi foști prim-miniștri. În timpul manifestațiilor masive din iarna lui 2017, el l-a atacat public pe președintele Klaus Iohannis acuzându-l că „în loc să fie moderator, a incitat și provocat anarhie”. Însă lupta s-a transformat inevitabil într-un conflict personal între Liviu Dragnea și o instituție judiciară care îl cercetează în trei dosare, fiind condamnat definitiv în unul dintre ele, pentru fraudă electorală, și în primă instanță într-un al doilea, pentru abuz în serviciu și angajări fictive. (...) Ca mulți dintre membri PSD, Ion Iliescu crede fără îndoială că partidul său, pentru a se proteja, trebuie să întoarcă pagina Dragnea”, consemnează jurnaliștii Le Figaro, într-o analiză sub titlul „România, țara unui singur partid”.

În final, Iliescu a comentat că „nu există alternativă, nicio altă forță capabilă să răspundă nevoilor societății” decât PSD.

Jurnaliștii de la Le Figaro subliniază că PSD a fost aproape tot timpul la putere în România, după Revoluție. „Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce ţara în funcţie de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureştiul, care de la 1 ianuarie va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se supune", comentează Thierry Portes, semnatarul articolului.

Amintind de puterea parlamentară a PSD, autorul comentează că social-democrații își impun direcția, grupați în jurul șefului lor de partid, în ciuda opoziției președintelui și a străzii. Dar și în ciuda numeroaselor critici dintre UE a cărei președinție, ironic, România o va prelua de la 1 ianuarie, „Insensibil la toate aceste critici, Liviu Dragnea, în biroul să de președinte al Camerei Deputaților, se întâlnește în fiecare săptămână cu membri influenți ai partidului și miniștri săi pentru a stabili ordinea de zi a săptămânii. Este o reuniune în care sunt stabilite proiecte de lege, decise excluderi și remanieri, precum cea mai recentă în care au fost înlăturați șapte miniștri, între care și cel al Afacerilor Europene”, notează Le Figaro.

„Cu problemele sale penale, președintele nostru are o enormă problemă de imagine, și partidul de asemenea”, a declarat pentru ziarul francez, Marian Neacșu, fostul secretar-general al PSD, unul dintre contestatarii lui Dragnea. „Toate acțiunile guvernului sunt eclipsate de această dezbatere despre Justiție”, a precizat el, adăugând că „PSD nu poate fi în război cu toate instituțiile statului”. „Poate este vremea ca Dragnea să se retragă”, a mai spus Neacșu, subliniind că PSD trebuie să-și schimbe șeful rapid pentru a nu risca un naufragiu electoral în 2020.

Postarea integrală de pe blogul lui Ion Iliescu:

Fake news - Le Figaro

17/12/2018

Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

In ultima perioada, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații.

Ion Iliescu