​Președintele Klaus Iohannis, susține, într-un mesaj cu ocazia zilei minorităților, că demnitari guvernamentali și parlamentari au promovat „veritabile campanii calomnioase împotriva unei minorități naționale și a reprezentanților acestei”. Șeful statului nu precizează exact despre cine este vorba, însă în ultima perioadă, o serie de reprezentanți ai PSD, printre care Ilan Laufer, Liviu Pop și Darius Vâlcov, au susținut că Forumul Democrat al Germanilor din România este mostenitorul unei „organizații naziste”.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului vorbește în mesaj despre contribuția minorităților la dezvoltarea României și la parcursul democratic și pro-occidental pe care s-a înscris țara noastră începând cu decembrie 1989.

„Cu atât mai regretabil este faptul că, în ultima vreme, în contradicție cu acest cadru constituțional și cu realitatea istorică, au fost promovate veritabile campanii calomnioase împotriva unei minorități naționale și a reprezentanților acesteia tocmai de către demnitari guvernamentali și parlamentari”, precizează Iohannis.

„Este un curs periculos, căruia trebuie să i se opună ferm toți politicienii responsabili. Din păcate, aceste acțiuni nu au generat o reacție de condamnare corespunzătoare din partea Guvernului României și nici o delimitare din partea partidului autorilor acestor derapaje democratice grave și repetate. Într-o Românie care pășește în al doilea său secol de unitate și modernitate europeană, discursul urii și al defăimării nu poate fi bagatelizat și nici nu poate beneficia de impunitate. Într-o lume a competiției și a provocărilor globale, promovarea permanentă a dialogului interetnic ca factor de coeziune socială şi dezvoltare umană, toleranța și respectul pentru alteritate, refuzul șovinismului și condamnarea xenofobiei, trebuie să caracterizeze țara noastră”, se mai arată în mesajul președintelui.