Vicepreședintele PSD al Senatului, Claudiu Manda, a susținut luni că Guvernul are tot dreptul să refuze să-i transmită președintelui Klaus Iohannis ordinea de zi a ședințelor Executivului atâta vreme cât acestea nu vizează chestiuni care țin de politica externă sau de apărare. Constituția îl contrazice însă pe senatorul social-democrat, precizând că șeful statului poate participa la ședințele de guvern în care se dezbat ”probleme de interes național”.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

"Din câte știu eu președintele Iohannis poate să participe la ședințele de Guvern dacă sunt chestiuni care țin de competențele domniei sale, cum ar fi de securitatea națională, politica externă sau apărare. Dacă nu au legătură, am înțeles că Guvernul nu o să îl anunțe și consider că a procedat corect", a spus Manda, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis i-a transmis luni, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că la PSD a fost agreat că amnistia și grațierea vor fi ultima soluție.

Articolului 87 din Constituție prevede că: "(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. (2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă".