Amenințările lansate de Liviu Dragnea la adresa președintelui Klaus Iohannis privind înalta trădare și întregul său discurs antieuropean de la Consiliul Național al PSD reprezintă o diversiune, spune senatorul PNL Alina Gorghiu, la RFI, care atrage atenția că liderul PSD ar avea nevoie de o majoritate parlamentară de două treimi pentru punerea sub acuzare a șefului statului. Ea a mai spus că ședința PSD s-a transformat în Congresul al XIV-lea al PCR chiar în ziua în care se împlineau 29 de ani de la debutul revoluției la Timișoara.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gorghiu a explicat că, potrivit prevederilor constituționale, punerea sub acuzare a președintelui pentru înaltă trădare este un proces dificil și greu de realizat de Dragnea și partidul său, a căror singură preocupare este, de fapt, amnistia și grațierea.

”Mi se pare o diversiune. Tonul acesta antieuropean şi antidemocratic, folosit aseară de majoritatea parlamentară PSD-ALDE (...) îmi arată că problema politică centrală este legiferarea acestei amnistii şi graţieri, iar atacurile la adresa preşedintelui Klaus Iohannis trebuie privite strict ca o diversiune”.

Senatorul PNL a explicat prevederile art. 96 din Constituție potrivit cărora PSD ar avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru a obține punerea sub acuzare a președintelui.

”Să fim serioşi, Constituţia este foarte clară cu privire la înalta trădare şi sunt vorbe pe care al treilea om în stat, cel care ocupă efemer funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu le poate arunca aşa, de parcă nu ar avea greutate. (...) În plen, Camera Deputaţilor şi Senat, într-o şedinţă comună, cu cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor pot hotărî această acuzare a preşedintelui pentru înaltă trădare (...). Competenţa de judecată pe o asemenea sesizare aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deci ne-a ferit Constituţia de judecăţi în Parlament, din punctul acesta de vedere. Parlamentul în plenul său, repet, cu două treimi, ceea ce Dragnea nu a avut nici la momentul la care a intrat în Parlament cu tot cu ALDE, apăi acum”, a spus Gorghiu.

Potrivit art. 96, Parlamentul doar poate hotărî punerea sub acuzare a preşedintelui, iar aceasta trebuie adusă la cunoştinţa preşedintelui României neîntârziat, pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele care i se impută de către Parlament şi competenţa de judecată pe acest aspect aparţine instanţei supreme, ÎCCJ.

Pe de altă parte, fostul președinte PNL a afirmat că ședinţa de duminică a PSD a fost un spectacol indecent, tocmai pentru că a adus aminte de reuniunile partidului comunist exact când în 16 decembrie se împlineau 29 de ani de la începutul Revoluţiei anticomuniste de la Timişoara.

În opinia sa, „e foarte natural pentru Liviu Dragnea să organizeze genul acesta de şedinţă similară Congresului al XIV-lea, pentru a cere amnistia şi graţierea, pentru că e o şedinţă tipică PSD, care reflectă şi reprezintă nivelul ridicat de degradare în care a ajuns acest partid”.