Fostul premier Dacian Cioloș consideră că președintele mai are în mână câteva pârghii constituționale și legale, dar și legate de simbolistica funcției, pentru a-l opri pe Liviu Dragnea. El a spus că în acest caz nu ar mai fi vorba de o demonstrație a șefului statului că e un președinte puternic, ci e o datorie pe care acesta o are: să fie foarte ferm atât în luările de poziție publice, dar mai ales prin folosirea tuturor instrumentelor pe care Constituția i le permite.

Dacian CiolosFoto: Captura Digi 24

Întrebat dacă crede în soluția referendumului, Dacian Cioloș a spus, la Digi 24, că poate fi unul din instrumentele care ar trebui utilizate într-o astfel de situație, însă la pachet cu alte instrumente pe care președintele, cetățenii și partidele din Parlament le-ar putea avea.

Fostul premier atrage atenția că ne aflăm în fața unui moment mai important decât cele din lunile trecute, iar opoziția ar trebui, la rândul ei, să negocieze și să tranșeze această chestiune inclusiv în Parlament.

Cioloș crede că prin discursul său de duminică seara, de la Consiliul Național al PSD, Liviu Dragnea vrea să-i obișnuiască pe români cu ideea că amnistia și grațierea reprezintă un obiectiv național și că Uniunea Europeană luptă împotriva României, și nu împotriva regimului Dragnea.

În opinia lui Dacian Cioloș, lui Liviu Dragnea îi e teamă că românii ar putea să iasă în stradă și de aceea încearcă să normalizeze amnistia și grațierea ca și cum ar fi singura soluție de resetare a justiției.

Dacian Cioloș crede că în PSD există oameni cărora le e teamă, care înțeleg ce înseamnă să îți pui semnătura pe o astfel de decizie. Tocmai de aceea, liderul PSD continuă presiunile asupra propriilor oameni, dar mai ales încearcă să inducă ideea că ar fi un lucru normal o astfel de OUG pentru cetățeanul de rând, pentru că orice om greșește și este normal să-i ierți greșeala când a greșit pentru că a fost împins s-o facă.

„Asta încearcă să ne facă Dragnea să înțelegem: că cineva l-a împins să greșească”, spune Dacian Cioloș. „Faptul că dânsul a băgat mâna în sacul banilor publici până la cot e un gest egal cu faptul că altcineva ar fi trecut strada pe roșu, încearcă să mizeze pe mila românilor față de dânsul, care vrea să salveze România, dar nu e lăsat de justiție”, a explicat fostul comisar european.

Dacian Cioloș este de părere că toți românii care înțeleg ce se întâmplă trebuie să ia poziție ferme. „Aici nu e vorba despre o concesie care ar fi făcută domnului Dragnea ca să ne mai lase în pace, ci ar fi începutul sfârșitului, dacă am ceda. Ar fi o greșeală majoră”, atrage atenția liderul PLUS.