Liderii PSD se reunesc într-o nouă ședință, duminică, înaintea unei săptămâni importante în care este așteptată ordonanța de urgență pe Codurile Penale iar în Parlament se va vota moțiunea de cenzură. Pe agenda oficială se află validarea președintelui Consiliului Național al PSD și alegerea șefilor de departamente ale acestuia. Neoficial însă, Liviu Dragnea dorește să liniștească pe social-democrați și să dea un mesaj de unitate în contextul în care există în continuare tensiuni la nivelul grupurilor parlamentare și nemulțumiri în organizațiile PSD din țară. De precizat este că este a doua ședință cu liderii PSD din teritoriu în ultima săptămână.

Dancila si DragneaFoto: Captura video

Consiliul Naţional al PSD se reunește la Palatul Parlamentului la ora 16:00. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că vor avea loc două ședințe ale conducerii PSD - Consiliul Național, organism de partid care urmează să fie reorganizat și Comitetul Executiv Național, ședință în cadrul căreia este invitat și Tudorel Toader.

Liderii PSD așteaptă explicații de la ministrul Justiției în ceea ce privește tema sensibilă care vizează modificarea legislației penale. Discuțiile au loc în contextul în care social-democrații i-au cerut lui Tudorel Toader rezolvarea problemei și emiterea unei ordonanțe de urgență pe Codurile Penale. Potrivit surselor citate, ordonanța de urgență pe Codurile Penale ar urma să conțină prevederi controversate care să aibă efectele amnistei și grațierii atât de mult dorite de conducerea PSD.

La nivel public, Florin Iordache a declarat în urmă cu două zile că "nu vede o problemă dacă s-ar dezincrimina abuzul în serviciu" în viitoarea ordonanță de urgență privind Codurile Penale. "Ordonanța ar trebui să cuprindă cât mai multe articole pentru a trece peste practica neunitară. Abuzul în serviciu a creat o prea mare pasiune. Dacă am dezincrimina abuzul în serviciu prin OUG ce credeți ca ar fi? Ar fi chiar o soluție. Să vedem motivarea CCR de miercuri”, a spus el.

Sursele citate susțin că social-democații sunt nesiguri de modul cum va arăta ordonanța de urgență promisă de Tudorel Toader și se tem de faptul că acesta nu le va respecta cererile.

În cursul săptămânii se așteaptă decizia Curții Constiuționale asupra sesizării preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

Totodată, o altă decizie așteptată cu mare interes de social democrați este și motivarea judecătorilor CCR la sesizarea de neconstituționalitate privind anumite articole din Codul Penal. Reamintim că decizile CCR sunt foarte importante și vor decide forma finală a ordonanței de urgență pe Codurile Penale.

O altă temă neoficială pe agenda ședinței PSD este rezolvarea tensiunilor interne în urma plecărilor și excluderilor din PSD. Potrivit surselor Hotnews.ro, în continuare apele nu sunt liniștite în interiorul partidului. "Există anumite frustrări în partid atât la nivel local cât și la nivel parlamentar pentru că oamenii care au muncit în campaniile electorale și care au obținut rezultate bune au fost dați la o parte sau marginalizați. Acolo unde oamenii au fost înlăturați s-au găsit soluții provizorii care lasă de dorit, s-au pus oameni la conducerea filialelor care nu au niciun merit ci doar execută. Sigur că s-au creat niște frustrări", au explicat surse social democrate.

Conducerea PSD are probleme la nivel parlamentar cu o parte dintre deputați și senatori care nu sunt dispuși să asculte comanda liderilor de grup iar, pe de altă parte, există probleme cu partenerii UDMR. Sursele Hotnews.ro susțin că Liviu Dragnea urmează să anunțe în spatele ușilor închise că majoritatea parlamentară va fi restabilită la Camera Deputaților și că au reușit să racoleze patru deputați din Opoziție și urmează ca numele acestora să fie anunțate oficial luni, la ședința de plen.

De asemenea, prin înființarea celor 24 de departamente de specialitate în cadrul Consiliului Național (CN), Dragnea dorește să le acorde funcții și atribuții parlamentarilor nemulțumiți. Consiliul Național va fi reorganizat și va respecta noul statut al partidului introducînd în componenţă parlamentari - senatori, deputaţi -, miniştri, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ.

Mihai Fifor urmează să fie validat președinte al CN și va coordona 24 de departamente organizate pe domenii.

"Departamentele CN se vor întruni săptămânal şi tot săptămânal va avea loc şedinţa şefilor departamentelor cu preşedintele Consiliului Naţional, în funcţie de temele de actualitate din ţară. Departamentele vor fi constituite şi la nivel teritorial, vor fi formate din cei mai buni specialişti, cele mai bune cadre pe care PSD le are în toate domeniile de activitate: economic, sănătate, educaţie, transporturi, turism şi aşa mai departe. În cadrul acestor şedinţe se va discuta inclusiv despre probleme ridicate de societatea civilă, de sindicate, de patronate, cu posibilităţi de modificare a unor legi, de completare sau de a se crea noi iniţiative în domeniu, care să uşureze viaţa românilor. Vor avea loc dezbateri pe aceste teme, unele în prezenţa mass-media", a anunțat vineri, secretarul general al social-democraţilor, Codrin Ştefănescu, citat de agenția Agepres.

În ceea ce privește problema cu UDMR aceasta se va tranșa după ce se va finaliza bugetul de stat pe 2019, susțin sursele Hotnews.ro "Maghiarii fac presiuni la nivel declarativ pentru a obține cât mai multe beneficii. O parte din amendamentele lor la legea pensiilor și la legea bugetului de stat vor fi acceptate dar nu toate. La negocierile față în față discuțiile sunt rezonabile", au explicat sursele din interiorul partidului.

Elaborarea bugetului de stat pe 2019 este o altă problemă delicată iar Dragnea a mandatat Guvernul să o rezolve. Executivul trebuie să-i mulțumească în primul rând pe liderii locali dar și pe partenerii de guvernare ALDE, UDMR și Minorități. Invocând lipsa avizului CSAT, Guvernul a amânat dezbaterea bugetului de stat pentru luna ianuarie. "Nu există varianta finală a bugetului de stat pe 2019. De alfel, dorința lui Dragnea de a aloca un fond de 20 de milioane de euro pentru investiții și infrastructură a dat peste cap calculele bugetare și se caută soluții", au explicat sursele citate.