Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles la Consiliul European, spune că va avea o întâlnire cu premierul britanic Theresa May, ca să o "încurajeze un pic" în privința Brexit. Președintele a spus că, deși Uniunea Europeană vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am de gând să mă întâlnesc cu doamna May, o bilaterală scurtă, ca să o încurajez un pic", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a spus că Uniunea Europeană vrea în continuare o relație bună cu Marea Britanie și că își dorește un acord, dar acest acord nu poate fi renegociat.

"Aici lucrurile sunt foarte clare, însă dorim să dăm toate asigurările care se pot da, asigurări politice că dorim să mergem mai departe, dorim o relație viitoare foarte bună (...) Temerea în Marea Britanie este că vom împinge renegocierea unui acord ad calendas. Nimeni nu are astfel de intenții. (...) Este o chestiune teoretică, juridică, dar noi nu ne dorim așa ceva. Asta vrem să explicăm încă o dată părții britanice - noi vrem o relație bună, vrem o relație viitoare care funcționează foarte bine. Aceste asigurări putem să le dăm fiecare în parte”, a adăugat Iohannis.

Prim-ministrul britanic Theresa May i-a asigurat joi seară pe Cei 27 că poate obţine ratificarea acordului pentru Brexit de către parlamentul de la Londra, dacă UE oferă garanţia că acest text "nu va prinde în capcană" pe termen nedefinit Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE, relatează AFP.