​Reprezentanții PNL, USR și PMP au depus vineri dimineață, la Parlament, moțiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!". Pentru ca Guvernul Viorică Dăncilă să pice, moțiunea trebuie votată de cel puțin 233 voturi.

Urnele de vot de la motiunea de cenzuraFoto: Captura YouTube

Cel mai probabil, luni va avea loc citirea textului, apoi joi dezbaterea și votul asupra acesteia. Documentul are 23 pagini și a fost semnat de 163 parlamentari, de la PNL, USR, PMP, Pro România și de câtiva neafiliați.

UPDATE Calendarul moțiunii în parlament se stabilește vineri, în ședința birourilor permanente programată la ora 15.00.

"Există un grup de senatori de la putere care își dorește să voteze moțiunea de cenzură. S-ar putea să avem surprize. Sunt mai mult de 10", a precizat liderul senatorilor liberali, Florin Cîțu.

"În privința premierului și ministrului, totul se va negocia după moțiune. Acei cabinet pot să includă și membrii din UDMR", a mai spus Cîțu, întrebat cum răspunde celor de la UDMR care au spus că cei de la opoziție nu au prezentat varianta lor de prim-ministru.

Matematica parlamentară

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este nevoie de un total de 233 voturi. PNL, USR și PMP au în total 150 de parlamentari, astfel că ar mai avea nevoie de 83 voturi de la celelalte partide.

Partidul lui Victor Ponta are 16 deputați și este posibil să mai primească 3 de la PSD, potrivit unor surse politice, UDMR - 30, minoritățile - 17. Mai sunt și alți 6 parlamentari neafiliați (fără deputații Pro România).

Chiar dacă ar vota cu toții, adică 69 de deputați, tot ar mai fi nevoie de 14 voturi din zona PSD-ALDE.

Vezi aici textul moțiunii de cenzură

Fragmente din document:

"Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziției, ci o urgență națională!

Grupul infracțional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să și-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând.

Afirmăm cu putere și cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naționale ca țara să rămână pe mâna acestui grup infracțional organizat, care distruge statul de drept și dinamitează stabilitatea politică și economică a României, într-un moment de instabilitate internațională.

Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veți face azi, doamnelor și domnilor din PSD, ALDE și UDMR, este între Liviu Dragnea și România.

Cel mai mare protest din istoria acestei țări nu este în stradă. E unul tăcut și permanent. Sunt cei 4 milioane de români nevoiți să plece.

La trei ani de la Colectiv, după mari promisiuni electorale, avem doar 11 paturi pentru arși și niciunul dintre acestea nu este conform standardelor europene moderne. Avem promisiuni electorale pentru alte șase centre de arși în țară, care au și cadrul legal și banii de la Banca Mondială pentru a fi construite. Azi avem două clădiri finalizate la Iași și la Timișoara, dar complet nefuncționale, din cauza achizițiilor întârziate. Celelalte patru există doar pe hârtie.

În ceea ce priveşte justiţia, ştiţi bine că noi am susţinut şi vom susţine o justiţie independentă şi o luptă anticorupţie puternică. Hoţii cu hoţii, iar oamenii cinstiţi cu oamenii cinstiţi. Din păcate, cu PSD la guvernare nu vom avea niciodată MCV-ul ridicat, iar şansa noastră de a intra în Schengen va fi mereu compromisă."

Sesiunea parlamentară se va încheia, cel mai probabil, pe 21 decembrie.

Depunerea moțiunii are loc în contextul în care coaliția PSD-ALDE și-a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, lipsindu-le 2 voturi pentru a nu depinde de alte partide. La Senat situația este ceva mai favorabilă, unde PSD are singur majoritatea necesară de 69 de senatori.

Ce prevede regulamentul parlamentului:

"Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere."