Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan afirmă că Tudorel Toader „minte” atunci când invocă teama de o procedură de infringement din partea UE pentru a justifica necesitatea unei ordonanțe de urgență pe Codurile Penale.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Comisia Europeană este cea care declanșează procedura de infringement. Or, chiar Comisia a solicitat explicit Guvernului în ultimul raport MCV din 13 noiembrie înghețarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală și redeschiderea procesului de revizuire a codurilor ținând seama de tratatele europene și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale raportului MCV. Așadar, Comisia Europeană, cea care declanșează infringement, spune Guvernului să ajusteze legile în mod riguros, nu intempestiv prin ordonanțe de urgență”, a scris Siegfried Mureșan, pe contul lui de Facebook.

Acesta mai susține că „guvernul PSD - ALDE nu dă doi bani pe procedura de infringement”, o dovadă fiind faptul că „România a fost trimisă anul acesta în fața Curții de Justiție a UE pentru netranspunerea Directivei privind spălarea banilor la nici 18 luni de la termenul-limită pentru transpunere”.

„Înainte de a trimite cazul la Curtea de Justiție, Comisia Europeană i-a cerut în două rânduri României să remedieze problema, fără niciun rezultat. Nu procedura de infringement îl zorește pe Tudorel Toader cu adoptarea ordonanței, ci președintele infractor al PSD, Liviu Dragnea”, concluzionează Mureșan.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut joi că ordonanța de urgență pe Codurile Penale este necesară pe motiv că România riscă infringementul pentru netranspunerea unor directive europene. Toader a invocat o decizie a Curții Constituționale în acest sens, precizând, totodată, că decizia care se referă la imposibilitatea modificării prin OUG a unei legi aflate în Parlament nu se aplică, deoarece de această dată „Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri”.