Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Iohannis atacă la CCR, pentru a doua oară, o lege privind educația: Se poate crea o situație absurdă în care Parlamentul are dreptul de a reexamina o lege în mod repetat

de DG     HotNews.ro
Joi, 13 decembrie 2018, 10:59 Actualitate | Politic


Iohannis in Parlament
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională, pentru a doua oară, legea de aprobare a Ordonanței de urgență nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății. Iohannis a mai apelat o dată la judecata magistraților CCR care au decis că legea este neconstituțională în ansamblu, însă Parlamentul nu ar fi ținut cont de decizia curții și a operat noi modificări, unele vizând acreditarea școlilor doctorale.

Invocând procedura, șeful statului atrage atenția că se creează un precedent absurd potrivit căruia Legislativul poate reexamina aceeași lege în mod repetat, în timp ce președintele poate solicita reexaminarea o singură dată, echilibrul constituțional fiind afectat.

Iohannis a cerut inițial reexaminarea legii de aprobare a ordonanței, iar, ulterior, în 4 ianuarie a atacat actul normativ la CCR. Curtea a stabilit că întreaga lege este neconstituțională, admițând sesizarea de atunci a șefului statului.

”În cazul de față, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 63/2018, Parlamentul, din nou, a eliminat unele texte și a operat modificări, fără ca acestea să fi făcut obiectul cererii de reexaminare și, în mod evident, contrar soluției dispuse de către instanța constituțională. Examinând legea adoptată de Camera decizională, Senatul, reiese că anumite texte din legea criticată au fost eliminate, iar altele nu au legătură cu observațiile formulate de Președintele României prin cererea de reexaminare. Astfel, observăm că intervenția legislativă de la art. I pct. 17 din legea dedusă controlului de constituționalitate vizează extinderea perioadei până la care școlile doctorale se consideră a fi acreditate, respectiv de la data de 1 octombrie 2019 până la data de 1 octombrie 2020. Or, în această situație, Parlamentul nu avea deschisă calea reexaminării acestei dispoziții”, se arată în noua sesizare.

Iohannis spune că astfel au fost încălcate dispozițiile constituționale și solicită magistraților să blocheze o situație susceptibilă de abuz.

”În acest mod, se poate crea o situație absurdă, susceptibilă de abuz, în care Parlamentul dobândește dreptul de a reexamina aceeași lege în mod repetat, în timp ce Președintele României are, în temeiul art. 77 alin. (2), dreptul de a solicita reexaminarea unei legi o singură dată. De aceea, considerăm că este esențial, în vederea păstrării echilibrului constituțional, ca instanța constituțională să procedeze la soluționarea definitivă a acestei situații și să constate neconstituționalitatea acestei legi în ansamblu, fără posibilitatea Parlamentului de a o mai reexamina”, se mai arată în sesizarea depusă joi de președinte.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1356 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by