Fostul vicepremier Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, anunţă că a redevenit preşedinte al UNPR, partid din care s-a retras în vara lui 2016.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gabriel Oprea a făcut acest anunțt pe Facebook, spunând că a fost reales la conducerea UNPR la Conferința Națională Extraordinară a partidului care a avut loc miercuri.

Gabriel Oprea a susținut, la conferința de alegeri, că i-au fost construite dosare politice pentru ca el și UNPR să fie înlăturați: “În vara anului 2015, ajunsesem la cea mai înaltă cotă de încredere, de 32%, iar UNPR, partidul pe care l-am fondat, avea peste 10 procente în sondaje. Acest avânt politic a deranjat și știm cu toții ce a urmat. Mi s-au construit dosare politice pentru ca eu și UNPR să fim înlăturați".

El a susținut că UNPR este pregătit să meargă singur în alegeri, dar este angrenat și în negocieri politice pe zona de stânga si centru-stânga, pentru "a veni cu formula optimă", iar UNPR este "calea echilibrului și a responsabilității".

Tot miercuri, Ion Răducanu a fost ales președinte executiv al UNPR, iar Nuțu Fonta a fost reconfirmat în funcția de secretar general, iar în funcția de președinte al Consiliului Național a fost ales Eugen Chebac.

Potrivit UNPR, în prezent partidul are 26 de primari, 76 viceprimari, 16 consilieri județeni, 1 consilier general, 15 consilieri în sectoarele Capitalei și 1203 consilieri locali în teritoriu.

În iulie 2016, Gabriel Oprea a anunţat că va părăsi UNPR şi se va retrage cu totul din politică. În luna iunie a acestui an, fostul vicepremier şi ministru de Interne a anunțat că reconstruieşte UNPR.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în 11 mai 2016, în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea. El este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

De asemenea, în primăvara acestui an Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină, care făcea parte din dispozitivul de însoţire a ministrului. Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, "drepturi” neprevăzute de cadrul legal, "drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.