Eurodeputatii PSD au gasit vinovatii pentru rezultatele slabe din raportul pe justitie. Macovei e vinovata pentru modul in care a fost gandita ANI si pentru lipsa de eficienta a DNA, Guvernul pentru incapacitatea de a explica progresele facute de Romania si cauzele intarzierilor, in timp ce Basescu este acuzat o neincetata actiune antisistem care duce la zadarnicirea eforturilor din justitie. Comisiei Europene i se cere o privire critica si exprimare clara privind nerealizarile din justitia romana.

Parlamentarii PSD din Parlamentul European atrag atentia asupra posibilitatii activarii clauzei de salvgardare pe justitie si invinovatesc Guvernul pentru progresul insuficient din justitie si pentru incapacitatea de a explica progresele Romaniei si complexitatea cauzelor care determina ramaneri in urma.

Agentia Nationala de Integritate (ANI), care este o "institutie unica, necunoscuta in Europa", nu poate deveni functionala din cauza "deficientelor conceptiei care a stat la originea ei, aşa cum a fost promovata de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, şi acceptata necritic de birocratia europeana".

Monica Macovei se face vinovata, in conceptia eurodeputatilor PSD, si de lipsa de eficienta a DNA. Acesta se explica prin "controlul politic pe care guvernul il exercita asupra procuraturii, astfel cum a fost legiferat la propunerea doamnei Macovei, cu sustinerea preşedintelui Romaniei şi cu acordul birocratiei Comisiei Europene".

"in legatura cu inaltii demnitari a caror urmarire penala a fost solicitata exclusiv pentru fapte minore, nu se poate spune decat ca ori ei sunt nerelevanti sub aspectul marii coruptii, ori ca adevaratele lor fapte de coruptie raman ascunse spre a-i proteja pe complicii lor", mai arata comunicatul de presa al socialistilor.

Presedintele Traian Basescu este acuzat de subminarea autoritatii administratiei, ceea ce duce la imposibilitatea eradicarii coruptiei la nivel local. Presedintelui i se mai imputa si o actiune antisistem si starea de "revolutie permanenta" in cadrul sistemului, care zadarniceste eforturile privind independenta justitiei si functionarea normala a institutiilor statului.

Nici macar Comisia Europeana nu este scuutita de criticile eurodeputatilor PSD. Acestia acuza Bruxelles-ul ca nu a avut o atitudine critica fata de modul de gandire a ANI, ca institutie, si ca si-a dat acordul tacit asupra influentei politice asupra DNA.

Mai mult, este subliniata exprimarea precauta a Comisiei: "In raportul CE, se sesizeaza, chiar daca nu explicit, devierea luptei impotriva coruptiei in directia hartuielii adversarilor politici. Ar fi fost de dorit ca aceasta observatie sa figureze clar in raport intrucat devierea mentionata e una din cauzele principale ale nerealizarilor in lupta impotriva coruptiei".

In final, Comisiei Europene i se cere "sa revizuiasca in mod critic" programele de reforma in justitia din Romania.