O discuție privind o Ordonanță de Guvern privind aministia și grațierea ar urma să aibă loc în ședința de săptămâna viitoare a Comitetului Executiv (CEx) al PSD, a declarat primarul sectorului 1, Daniel Tudorache. El a spus că a cerut colegilor din CEx să existe o astfel de discuție - "să ştim, ori e albă, ori e neagră".

Dan TudoracheFoto: Hotnews

Primarul sectorului 1 a declarat la Digi 24 că în ședința de luni a CEx cerut o discuție pe amnistie și grațiere, iar aceasta va avea loc în următorul Comitet Executiv al PSD.

"Ideea e să ştim - ori e albă, ori e neagră. Se discută pe la colţuri de amnistie şi graţiere. Trebuie să discutăm în CEx dacă mergem mai departe sau nu, ca să închidem acest subiect", a declarat Daniel Tudorache.

El a spus că o discuţie va avea loc în şedinţa următoare a Comitetului Executiv al PSD şi că cei mai mulţi dintre colegii săi au deja o opţiune conturată.

"Ori e albă, ori e neagră. Dacă nu se dă această ordonanţă, măcar să se spună clar să nu se mai discute. Acum, la fiecare post tv se discută că PSD va da sau nu va da. Noi trebuie să ştim clar, susţinem sau nu o astfel de ordonanţă. La începutul săptămânii viitoare vom şti care e părerea PSD în legătură cu ordonanţa pe amnistie şi graţiere”, a mai spus Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan declara luni, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că amnistia şi graţierea sunt "prevederi constituţionale la îndemâna Parlamentului", susţinând că PSD este un partid care se poate gândi la un asemenea act de clemenţă.

Viorica Dăncilă spunea în 6 decembrie că exclude o Ordonanță pe amnistie și grațiere până la finalul acestui an. Ea a susținut, de asemenea, că pe masa Guvernului nu se află un astfel de act normativ și că ea nu a avut nicio discuție pe această temă.

La întrebările repetate ale jurnaliștilor, Viorica Dăncilă a afirmat că a văzut opiniile colegilor săi din PSD cu privire la OUG pe amnistie și grațiere, dar ea nu a avut nicio discuție pe această temă: "Am văzut opiniile colegilor. Eu n-am avut nicio discuție pe acest lucru".

De asemenea, întrebată dacă exclude adoptarea unei Ordonanțe pe amnistie până la finalul anului, Vioroca Dăncilă a răspuns: "Da".

În ultima perioadă, au fost tot mai accentuate informațiile că PSD este decis să dea o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere și că trebuie stabilit doar momentul oportun. Tema a fost reluată în discuțiile interne din PSD și au fost făcute noi presiuni asupra ministrului Justiției, Tudorel Toader, nelipsit de la ședințele PSD din ultima perioadă. Surse social-democrate declarau pentru Hotnews.ro că în interior se discută mai multe scenarii, iar o decizie finală va fi luată într-o ședință a Comitetului Executiv.

În 5 decembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că a cerut în mod public, ceea ce înseamnă că și ministrul Justiției a auzit, "să se repare toate nedreptățile din România care ies la iveală". El a făcut aceste afirmații întrebat fiind dacă i-a solicitat lui Tudorel Toader o soluție pentru amnistie și grațiere.