Guvernul ar trebui să ia imediat măsurile necesare față de autoritățile italiene pentru a opri confiscarea mașinilor deținute de români, afectați de noile prevederi ale Codului rutier italian, spune liderul PNL, Ludovic Orban, acuzând Cabinetul Dăncilă de nepăsare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit noii legii, românii riscă să se trezească cu mașinile confiscate de către autoritățile italiene. Concret, începând din 4 decembrie, în Italia a intrat în vigoare o modificare a Codului rutier italian prin care românilor le este interzis să mai conducă autoturisme înmatriculate în România, dacă respectivii români au o rezidență care este mai mare de 60 de zile. În caz contrar, acestora le sunt confiscate mașinile sau vor fi amendați cu sute de euro, iar măsura este pusă în aplicare chiar în aceste zile.

”Somez Guvernul să întreprindă toate demersurile necesare față de autoritățile italiene pentru a opri discriminarea la care sunt supuși cetățenii români, care ar trebui să se bucure de aceleași drepturi în cadrul Uniunii Europene”, spune Orban, potrivit unei declarații transmise Hotnews.ro.

Orban mai spune că Guvernul României a atins un nivel de nepăsare și incapacitate cronice, nefiind în stare să mai apere interesele românilor din străinătate sau măcar să fie la curent cu modul în care le sunt încălcate drepturi fundamentale, precum cel la proprietate sau liberă circulație.

”Este vorba de încălcarea gravă a două principii fundamentale, cele referitoare la dreptul de proprietate și la libera circulație. Implicit, este vorba de încălcarea Tratatului Uniunii Europene prin care probabil sute de mii de români sunt prejudiciați și puși într-o situație extrem de dificilă în pragul sărbătorilor”, mai spune el.