Potrivit surselor citate, luna aceasta nu mai este timp suficient să se discute situația președintelui Senatului și votul va rămane cel mai probabil pe sesiunea din februarie 2019.
Comisia juridică din Senat a amânat marți votul privind cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, deși solicitarea procurorilor a fost trimisă Senatului în urmă cu aproape o lună. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că amânarea votului în Senat are legătura cu faptul că în cazul lui Tăriceanu faptele s-ar prescrie pe 31 decembrie.
Senatul urmează să își încheie sesiunea cel mai probabil înainte de Crăciun.
Hotnews.ro a solicitat DNA să spună care este data la care se îndeplinește termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul faptelor pentru care DNA a transmis referatul privindu-l pe Călin Popescu Tăriceanu către Parchetul de pe lângă ICCJ în vederea sesizării Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale.
Răspunsul DNA:
"În cauza la care faceţi referire se aplică dispoziţiile art. 155 alin 3 din Codul Penal, respectiv <<întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei>>.
Ce spune art. 155:
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.
Ce spune art. 154:
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
***
DNA a solicitat Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu pe 7 noiembrie, acesta fiind acuzat de luare de mită. În codul penal, luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Concret, Tăriceanu ar fi primit, în perioada 2007-2008, aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.
Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.
În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.
Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a iniţiat şi susţinut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.
Am avut suficiente ocazii sa-l bagam p-asta la puscarie, dar ne plac hotii prea mult si il tot iertam, cum l-am iertat de afacerea Sterling.
Vorbeste despre ceea ce cunosti, nu te da rotund ca ai facut ceva normal, anume ca nu ai votat un hot.
Cei care i-au votat au fost ori fortati, mintiti, sunt ei insisi tovarasi, ori is prosti gramada. Adica anomalii, voturi care nu ar trebui sa treaca peste un anumit prag. Si totusi trec, de ce? Parerea mea: pt ca exista boi ca tine care se cred cu stea in frunte ca au facut un lucru absolut normal, si isi permit sa spuna despre noi toti, ca suntem hoti! Si atunci... nu mai exista repere, ne dam invinsi!
Eu bine, nu domnule, esti doar dumneata un bou. Doar atat si mai mult!
Dar o face intr-un asemenea mod incat chiar ca ti se face mai degraba lehamite, nu-ti vine nicidecum sa-i urmezi indemnul.
Efectul este chiar total invers decat cel scontat; ...refuz sa-mi pun problema ca ar fi atat de perfid si chiar asta urmareste, de fapt.
Daca nu se voteaza pana la sfarsitul anului (si se pare ca nu se va vota), atunci Tariceanu scapa.
Intentionat au amanat votul pana in februarie...ca sa scape Tariceanu.
Parlamentul se substituie Justitiei.
De ce nu a sesizat nimeni acest conflict la CCR ?
Parlamentarii nu au imunitate decit pentru declaratiile politice facute in parlament.
Parlamentarii nu au ce altceva sa verifice decit daca unui parlamentar i s-a cerut ridicarea imunitatii pentru declaratii politice in parlament.
Pentru orice altceva, ridicarea imunitatii trebuie sa fie automata.
Fara nicio tergiversare, fara nicio aminare.
De noaptea mintii, parlamentarii romani care ar trebui sa cugete la binele public, al tarii, il scapa pe un ticalos acuzat ca a luat o spaga colosala, furand practic din bunul public.
Parlamentul nu are Dreptul sa dea judecati. Toate imunitatile parlanentarilor- la gunoi! De aia se cred supraoameni!
Si inca ceva, cea mai trista concluzie: pedeapsa cu moartea ar trebui reintrodusa, si macar pentru coruptie si tradare de rang inalt. Sa stie ca a “nu avea timp” inseamna sa distrugi vieti ale romanilor obisnuiti, cei furati de Tariceanu!
Nu mai exista alta solutie decat eradicarea completa a celor cateva mii de borfasi care au ajuns prea sus in statul roman. Cu orice mijloace. Asta e razboi, nu “stai ca n-a dat in cap la nimeni!”. Au facut un rau mult mai mare, de aia e tara o ruina iar cinci milioane au parasit-o deja.
Imi crapa obrazul de rusine si de furie cand citesc asa ceva. Si nimeni nu face nimic...
Dar si cand o sa inceapa nebunia! Sa va vad atunci pe unde fugiti! Pe marte nu va puteti duce inca! Deci va gasim candva!
Canalii si tradatori!
Vorba ceea, toti fugim cu timpul.
"Daca "penalii" ar fi in puscarie sau cu drepturile si libertatile interzise (cum ar fi dreptul de a fi ales) prin decizii judecatoresti atunci nu ar mai face legi prin Parlament.
Fiind prin Parlament si facand legi inseamna ca sunt doar adversari politici ai celor pe care ii simpatizezi tu, respectiv niste politicieni pe care nu i-ai votat.
Greu cu logica, asa-i?"
Da, pentru papagali si sustinatotii hotilor, intr-adevar, este greu cu logica.
In alta ordine de idei, este clar ca Tradiceanu este vinovat. Nici nu mai este nevoie de un proces, prin aceste amanari a "recunoscut" faptele de care este acuzat.
Fmmig.
Si cu meniul vintage.
A cerut OUG care sa-l oblige pe KJ sa faca remanierea la comanda.
Acum nimic ?
cu alte cuvinte tariceanu e scapat de parlament...
care se substituie unei instante de judecata...
tariceanu este pasibil de o pedeapsa de la 3 la 10 ani pentru luare de mita. se aplica art 154 alin 3 lit c - fapta se prescrie in 8 ani daca fapta se pedepseste cu 5-10 ani. intervine art 155 alin 3 si termenul se prelungeste pentru ca deja s-a inceput urmarirea penala a altora din dosar. urmatorul termen de prescriere este dat de art 155 alin 4 - adica inca 8 ani.
hai, dormi linistit, nu scapa tariceanu pe precriere. o sa scape pe lipsa de probe :P
pot sa te intreb ceva...
romania e furata de 30 de ani... cu 25 de ani sub domnie psd...
pana la urma dupa tine a furat doar pnl sau cum?!
cine a furat pana la urma dupa mintea ta "luminata"?!
ai inteles explicatia?
cat despre furat... hai sa facem un "joc" spune tu un furt psd-ist si eu spun altul mai mare din partea cealalta