Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, susține că legea privind spălarea banilor, care impune noi reguli ONG-urilor, este una „toxică și distructivă” și ar trebui respinsă. Precizările sale vin în contextul în care Curtea Constituțională a decis azi că prevederile actului normativ sunt constituționale mai puțin o parte din prevederea care stipula că asociatiile și fundațiile sunt obligate să raporteze beneficiarii reali, excepție făcând organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale. Tocmai această excepție a fost declarată neconstituțională.

Attila KorodiFoto: Agerpres

Chiar dacă această excepție viza direct UDMR, Attila Korodi, a declarat, pentru HotNews, că Uniunea nu a susținut-o de la bun început și a votat alături de celelalte partide în acest sens. „Nu a fost vorba de niciun amendament cu dedicație pentru UDMR. PSD nu ne-a dat nimic pentru că UDMR nu a cerut nimic. Nu am fost de acord cu aceste prevederi care lovesc în toate ONG-urile din România și am spus, de la început, că așa ceva nu se poate”, a spus liderul UDMR.

Korodi a comentat că această lege nu aduce nimic bun nici pentru comunitatea maghiară și nici pentru societatea românească în ansamblu. „Efectiv este o lege nocivă, distructivă”, a precizat el, apreciind că actul normativ ar trebui respins în totalitate.

Curtea Constituțională a decis miercuri că sintagma „cu excepția organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale” din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului este neconstituțională.

Pe 31 octombrie, Opoziția a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Legea privind combaterea spălării banilor. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, declara atunci că prin respectiva lege este interzisă și blocată activitatea funcţionării organizaţiilor non-guvernamentale.

„PNL şi USR au sesizat la CCR cu privire la aspecte de neconstituţionalitate pe legea de traspunere a directivei privind prevenire şi combaterea spălării banilor. În stilul caracteristic, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a luat o directivă europeană şi s-au gândit să o folosească în reglarea de conturi de data aceasta cu organizaţiile non-guvernamentale. Cu alte cuvinte, o directivă care a fost publicată la nivel european în 2015, pe care ar fi putut să o preia pe rând mai multe guverne şi majorităţi parlamentare să o transpună în Parlament a fost acum îmbrăţisată de majoritatea PSDragnea în Camera Deputaţilor pentru a interzice şi a bloca funcţionarea organizaţiilor care desfăşoară activtăţi în interes public în interesul social şi a dezarmat persoanele vulnerabile social să apeleze la organizaţii non-guvernamentale”, a afirmat Turcan.

Aceasta a adăugat că în sesizarea transmisă Curții este contestată și „procedura viciată de vot” la legea combaterii spălării banilor, referindu-se la faptul că dupa ce proiectul a fost respins prima oară, a fost reluata procedura de vot în plenul Camerei Deputaților, a doua oară inițiativa fiind adoptată.