Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, într-o intervenţie telefonică la România TV, că România este pregătită să preia Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE) şi că îi va convinge de acest lucru pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi pe membrii Colegiului Comisarilor, potrivit Mediafax.

Viorica DancilaFoto: Agerpres/EPA

"În perioada de pregătire pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, conform practicii deja existente la nivelul statelor membre, Guvernul statului membru care urmează să preia mandatul de preşedinţie a Consiliului efectuează o vizită de lucru la Bruxelles în vederea participării la această reuniune a Colegiului Comisarilor. Scopul întrevederii este de a prezenta principalele linii ale programului de priorităţi în perspectiva preluării preşedinţiei rotative de către România la 1 ianuarie 2019, urmată de un schimb de opinii cu membrii Colegiului pe tematici europene. Eu sunt convinsă că în cazul reuniunii pe care o avem mâine vom lămuri atât preşedintele Comisiei Europene, cât şi Colegiul Comisarilor că România este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, atât din punctul de vedere logistic, organizatoric, dar şi din punctul de vedere al programului de guvernare, un program de guvernare ambiţios, dar realist", a spus Dăncilă într-o intervenţie telefonică la România TV.

Ea a menţionat că toţi miniştrii au şi întâlniri cu şefii de comisii din Parlamentul European, cu raportori în dosare importante, cu comisari şi cu reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului. Dăncilă a precizat că la Bruxelles este prezent şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, deşi acesta a demisionat şi l-a revocat din funcţie.

Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului efectuează marţi şi miercuri o vizită de lucru la Bruxelles pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României şi a Comisiei Europene. Miercuri sunt programate întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cu membrii Colegiului Comisarilor şi cu secretarul general al Consiliului UE, Jeppe Tranhlom-Mikkelsen.