Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a reconfirmat, marți, că România intenționează să propună drept dată de adoptare a monedei euro anul 2014.

„Pentru Finanțe, este important ca regulile care duc la trecerea obligatorie la euro să fie îndeplinite de fiecare stat membru. Decizia este asumată. Guvernul va prezenta și public în decembrie un plan acțiune și modul în care fundamentează sau propune fiecare măsură de urmat, pentru ca această măsură să fie atinsă. Pentru mine, ca Finanțe, este obligatoriu și foarte important ca regulile sau condițiile pentru a trece la euro să fie îndeplinite chiar și mai devreme, dacă este posibil, pentru că acestea fac bine economiei și arată că este o economie sănătoasă și este ceea ce noi urmărim ca și obiectiv. Dacă ieșim clar, în Guvern, în decembrie, cu un plan pe 2024, rămâne pe 2024”, a spus Eugen Teodorovici, la Bruxelles, în cadrul unor declarații pentru presa din România.

Ministrul Finanțelor se află la Bruxelles, pentru reuniunea ECOFIN și pentru întrevederi vizând Președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deține în primele șase luni ale anului viitor.

Oficialul de la MFP a mai făcut o declarație asemănătoare la începutul lunii noiembrie, confirmând intențiile anunțate de PSD la începutul lunii martie.

În schimb, reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) inclusiv Guvernatorul Mugur Isărescu susțin că anul 2024 este mai potrivit pentru a intra în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 (MCS), iar anul 2026 este mai potrivit pentru adoptarea monedei euro, deoarece România poate ajunge până atunci la un grad ridicat de convergență cu zona euro, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor.