Olguța Vasilescu susține că președintele Klaus Iohannis vrea să forțeze o suspendare prin amânarea numirii noilor miniștri propuși de Viorica Dăncilă, însă PSD nu îi va face „această plăcere”.

Lia Olguta VasilescuFoto: Captura Antena 3

„​Probabil asta vrea să provoace. Nu cred că e cazul să-i facem această plăcere. Zic că trebuie să așteptăm votul popular și s-ar putea să nu-i placă”, a declarat, marți, Vasilescu, la Antena 3, acuzându-l pe șeful statului că „încearcă să blocheze activitatea Guvernului”.

Refuzată la transporturi, și propusă acum pentru Dezvoltare, Olguța Vasilescu a comentat că s-a ajuns în situația actuală pentru că, „din păcate”, Guvernul nu a dat o ordonanță de urgență, după decizia CCR, în care să prevadă clar termenele în care președintele e obligat să dea răspunsul la prima nominalizare și să semneze decretele de numire ale miniștrilor în cazul celei de-a doua. În opinia sa, în primul caz termenul ar trebui să fie de 10 zile, în cel de-al doilea de 3 zile.

Președintele Klaus Iohannis este așteptat să ia o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, după ce șeful statului a precizat că va lua o hotărâre în acest sens după sărbătorile Centenarului, respectiv după 1 decembrie.

Pe 22 noiembrie președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va lua o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie.

"PSD este la al treilea guvern în nici doi ani, au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozițiile de ministru, i-am numărat, nu o să vă vină să credeți, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniștri în aceste guverne. Așa nu se poate guvena, e imposibil să schimbi miniștri toată ziua bună ziua, de asta se ocupă PSD. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de miniștri, iar această chestiune care mi-a fost propusă azi va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile Centenarului și zilei de 1 decembrie. Până atunci nu se va întâmpla nimic. După 1 decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul. Până atunci nu vom schimba miniștri", anunța atunci președintele Klaus Iohannis.

Tot pe 22 noiembrie, Lucian Șova și-a înregistrat demisia din funcția de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului. Demersul lui Șova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici.

Pe 26 noiembrie, luni, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Paul Stănescu a demisionat și el din funcțiile pe care le avea în Guvernul Dăncilă. După ce a demisionat din Executiv, Stănescu că a declarat că este ”un om de onoare care nu se agață de scaune” și că numirea sa în funcțiile guvernamentale a fost urmare a insistențelor membrilor conducerii Partidului Social Democrat.

Inițial, PSD a decis schimbarea lui Paul Stănescu cu Ilan Laufer. Ulterior, președintele a respins propunerea, iar următoarea variantă a PSD a fost Lia Olguța Vasilescu. Șeful statului nu a semnat decretele de revocare din funcție a miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu.