Senatul a respins, în plenul de luni, moțiunea simplă prin care PNL și USR au cerut demisia din funcție a ministrului Turismului, Bogdan Trif, informează Mediafax.

Bogdan TrifFoto: Agerpres

Au fost înregistrate 40 voturi "pentru" și 76 "împotrivă". Votul electronic a fost secret.

Acesta a spus, în cadrul dezbaterilor, că a fost investită în domeniu, până la începutul anului 2018, suma de un miliard de lei.

Trif a acuzat Opoziția, în cadrul dezbaterilor, că minte atunci când susține că România nu este promovată ca destinație turistică.

"Stimați semnatari ai petiției, de ce mințiți când spuneți că nu promovăm România ca destinație turistică? Acum și atunci cum vă explicați statisticile referitoare la creșterea numărului de turiști? Să luăm exemplu ultima lună pentru care există datele statistice ale INS: septembrie 2018 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2017 – o creștere de aproape 10%. Cum vă explicați că aceste date statistice comparativ cu anul trecut vorbesc numai despre creștere? (...) Voucherele de vacanță s-au dovedit a fi cel mai important sprijin acordat vreodată industriei de turism de la revoluție încoace. Un miliard de lei a ajuns în turism până la începutul anului 2018. Cred că nu este o surpriză pentru dvs să vă spun că acești bani vor reintra în economia țării. (...) Aceste vouchere de vacanță au putut fi folosite doar pe teritoriul României, deci am încurajat și asigurat turismul în România", a declarat Bogdan Trif, în cadrul dezbaterii moțiunii simple, luni, în plenul Senatului.

De asemenea, ministrul a susținut că semnatarii moțiunii simple critică pachetele de călătorii, cu toate că au votat în Parlament în favoarea acestei legi.

"În plus ați reușit performanța de a critica în textul moțiunii ceea ce dvs ați votat cu două mâini. Vă reamintesc că pe 31 octombrie Senatul României a votat în unanimitate OUG nr. 2/2018 privind garantarea pachetelor de călătorie și serviciilor de călătorie asociate. Este chiar ordonanța care prevede garantarea, protecția 100% pentru turiștii care achiziționează pachetele de călătorie de la agențiile de turism stabilite pe teritoriul României și pe care dvs o criticați", a mai declarat Trif.

Textul moțiunii simple a fost citit, în plenul de luni al Senatului, de către liberalul Mircea Cazan.

"În lăudatul Program de Guvernare al PSD, turismului românesc i se alocau o serie de promisiuni, care au rămas neonorate. Se vorbea, în anul 2016, despre șansa României de „a crea mai multe locuri de muncă și de a aduce mai multe resurse la bugetul de stat prin promovarea unei strategii de dezvoltare a turismului”. Conform statisticilor, deși țara noastră înregistrează încasări din turism de 2,24 miliarde de euro, românii cheltuie în străinătate pentru servicii similare 3,12 miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă pentru că România exportă turiști, cetățenii români preferând, anul trecut, destinațiile externe în detrimentul destinațiilor interne. Cu toate că avem un Minister al Turismului, promovarea este aproape inexistentă.

La nivel declarativ, turismul figurează între cele 10 sectoare economice prioritare în “Strategia Naţională de Competitivitate a României 2015-2020″, însă performanţele reale în acest domeniu, vital pentru dezvoltarea ţării, ne-au poziţionat abia pe locul 68 în lume. Ne confruntăm cu un paradox absurd, în condiţiile în care ţara noastră are atâtea de oferit călătorului, dar nu ştim să exploatăm potenţialul.”, arată liberalii în textul moțiunii.