Deputatul PSD Adrian Solomon își menține afirmațiile potrivit cărora își dorește ca peste 100 de ani România să nu mai fie condusă de un etnic german, ca acum o sută de ani și ca acum, și că națiunea română este singura care a făcut din Ferdinand întregitorul acestei țări. El spune că a făcut acele declarații pentru că așa a vrut și că a fost un noroc că Regele Ferdinand s-a aflat de partea câştigătoare în Primul Război Mondial.

Adrian SolomonFoto: Captura video

Deputatul PSD Adrian Solomon, absolvent al facultății de Istorie, a atras huiduieli după ce a spus, în discursul de Ziua Națională, la Bârlad, că "națiunea română este singura care a făcut din Ferdinand întregitorul acestei țări, singura care a făcut din Brătianu prim-ministru al unei Românii Mari, singura capabilă să fie cea care a dat 800.000 de morți pe câmpul de bătălie de la Mărășești, Oituz, Mărăști și din toată țara".

Luni, deputatul a fost întrebat de jurnaliști despre aceste declarații, s-a certat cu aceștia și a concluzionat, nervos, că a făcut acele afirmații pentru că așa a vrut: "Că așa vreau eu! E interzis în țara asta să declari ceva?".

La remarca jurnaliștilor că a minimalizat rolul regelui Ferdinand, deputatul PSD a răspuns: "De-aia a murit Ferdinand? Eu știu că nu a murit la Mărășești și Oituz."

Întrebat ce a vrut să transmită, deputatul PSD a răspuns: "Exact ce am vrut să transmit. Că peste 100 de ani... Vă interesează năzuințele mele peste 100 de ani? (...) Păi lasă asta, că eu vorbeam despre ce se întâmplă peste 100 de ani. Sunteți futurolog sau ce? A avut rolul său. Dar fără poporul său și fără națiunea română nu ar fi ajuns la victorie".

Întrebat care a fost atunci rolul regelui Ferdinand, Adrian Solomon a spus că rolul acestuia a fost "cel de a ne direcționa către alianța câștigătoare a războiului - învingându-se pe el era convins că putea câștiga războiul".

"Acuma... putea să și piardă. Norocul este un factor pozitiv în istorie. (...) Nu era un rol determinant pentru că factorii sunt multipli și toți împreună pot să ducă la un rezultat pozitiv sau negativ", a afirmat Solomon.

Continuându-și dialogul cu jurnaliștii, în Parlament, deputatul le-a spus că "nu trebuie să fii fan Hohenzollern în țara asta" și a spus că el este fan Alexandru Ioan Cuza.

Întrebat despre familia Hohenzollern, parlamentarul PSD a spus că este "un episod al istoriei... nu neapărat cel mai înălțător" și îi lămurește pe jurnaliști că un episod din istorie "mai înălțător" este Ștefan cel Mare.

CITEȘTE ȘI: Deputatul PSD Solomon, huiduit la Bârlad, când a spus că vrea ca peste 100 de ani să fim conduși de un etnic român, și nu german, ca acum