​USR i-a cerut luni președintelui Klaus Iohannis să participe la toate ședintele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea unei ordonanțe privind amnistia și grațierea amintind de faptul că, în ianuarie 2017, președintele a fost la ședința Executivului și a împiedicat în acel moment adoptarea OUG 13.

Dan BarnaFoto: Captura Facebook

"Îi solicităm președintelui României să utilizeze la maxim atribuțiile legale pe care le are și să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare ședință de guvern. Într-adevăr Constituția prevede situațiile în care președintele poate conduce ședințele de guvern, una dintre ele se referă la politica externă. În momentul de față mai avem mai puțin de o lună până când România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene și în acest context este evident că fiecare ședință de Guvern trebuie să aibă pe ordinea de zi acest subiect. În această perspectivă, considerăm participarea președintelui obligatorie. În egală măsură, participarea domniei sale la ședințele de guvern ar putea să blocheze adoptarea unei ordonanțe, mai ales că avem precedentul din 2017 când participarea domniei sale la momentul acela a blocat pentur o perioadă scurtă adoptarea OUG 13", a declarat președintele Dan Barna, într-o conferință de presă.

"Adoptarea unei astfel de ordonanțe ar însemna sfârșitul democrației în România și ar fi un semnal extraordinar de prost pentru preluarea președinției UE", a mai spus el.

Ce prevede Constituția

Art. 87 – Participarea la şedinţele Guvernului

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.