Reprezentanții puterii l-au evitat miercuri pe președintele Klaus Iohannis la ședința solemnă din Parlament. Deși la prezidiul Parlamentului s-au aflat atât președinții celor două Camere, cât și întreaga echipa guvernamentală, niciun membru al Coaliției PSD-ALDE, cu excepția ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, nu l-a salutat la finalul ședinței, așa cum cere protocolul oficial la astfel de evenimente.

Iohannis in ParlamentFoto: Hotnews

De altfel, conflictul dintre legislativ și președintele Klaus Iohannis a fost evident încă de la începutul evenimentului. Președintele a fost întâmpinat la intrarea în Parlament de către vicepreședinții Camerelor, senatoarea PNL Alina Gorghiu și deputatul PSD Georgian Pop. Potrivit protocolului la astfel de evenimente, președinții Camerelor, în calitate de gazde, îl așteaptă pe președintele României la intrarea în clădire.

Cu câteva minute înaintea sosirii președintelui, Liviu Dragnea, însoțit de membri ai Guvernului, a intrat în sala de ședințe. Președintele Camerei Deputaților a fost urmat de Călin Popescu Tăriceanu, care a venit însoțit de Custodele Coroanei, Margareta, și fostul președinte Emil Constantinescu.

Liderii Coaliție și întreg Cabinetul Dăncilă se aflau deja în plen când președintele Klaus Iohannis a sosit. Dragnea și Tăriceanu au coborât totuși de la prezidiu și l-au salutat pe șeful statului.

În schimb, la finalul ședinței solemne, liderii și parlamentarii Coaliției l-au ignorat pe șeful statului, singurul ministru care a dat mâna cu acesta fiind Ecaterina Andronescu. Iohannis a stat minute bune în plenul Camerei, până când Dragnea și Tăriceanu au părăsit sala înconjurați de membrii Guvernului și parlamentari.

Președintele s-a întreținut cu Ecaterina Andronescu, vicepreședintele Camerei Deputațiilor Georgian Pop, senatoarea Alina Gorghiu și liderul USR, Dan Barna. La aproximativ zece minute după terminarea ședinței solemne, Iohannis a ieșit din plen însoțit de cei doi vicepreședinți ai Parlamentului care l-au condus la mașină.