Ședința solemnă a celor două Camere ale Parlamentului dedicată Marii Uniri a fost un prilej pentru premierul Viorica Dăncilă să îi transmită șefului statului un mesaj de pace. Dăncilă a marșat pe ideea de consens politic înainte ca România să preia președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

Dăncilă a susținut că este nevoie ca mizele politice personale și orgoliile să fie depășite.

”Adresez un mesaj de pace politică și către președintele Klaus Iohannis. Indiferent de mizele pe care le avem, avem datoria de a colabora între noi, este o datorie față de români și față de România. (...) Este momentul să ne bucurăm de liniște și consens. Interesul național trebuie să primeze în fața interesului politic. Las în spate atacurile, criticile sau chiar jignirile care mi-au fost adesate anterior. Să fim uniți în următoarele șase luni în care România va asigura președinția Consiliului UE”, a declarat Dăncilă, în plenul Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis declara recent că guvernul nu este pregătit să asigure președinția Consilului UE. Ulterior, după schimbarea ministrului afacerilor europene în cadrul remanierii, Iohannis a spus că lucrurile s-au îmbunătățit. Duminică, președintele a declarat că nu are niciun fel de dispute cu guvernul pe acest subiect și că nu va transfera tensiunile din politică internă pe plan extern.