Curtea Constituțională a amânat miercuri pentru ședința din 11 decembrie pronunțarea în cazul sesizării Camerei Deputaților, semnată de Florin Iordache, privind un posibil conflict între Ministerul Public și Parlament ca urmare a protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Decizia vine după ce părțile implicate în conflict și-au susținut punctele de vedere, în ședința de miercuri a Curții Constituționale.

Dezbaterile asupra sesizării Camerei Deputaților privind un posibil conflict între Ministerul Public și Parlament ca urmare a protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii în 2009 şi 2016 erau programate în 14 noiembrie, părțile fiind chemate să își formuleze opiniile în ședință publică.

Ședința a fost amânată însă pentru 28 noiembrie, la solicitarea vicepreședintelui Camerei Deputaților Florin Iordache, care a motivat că nu poate ajunge la CCR din cauza programului.

Florin Iordache este cel care a semnat sesizarea la CCR și cel care ar urma să formuleze opinia Camerei Deputaților.

“Cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de-o parte, și Parlamentul României, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte” este semnată de către vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache, în condițiile în care Liviu Dragnea i-a delegat pentru o zi atribuțiile de președinte al forului legislativ.

Camera Deputaților arată în sesizare că, prin semnarea protocoalelor cu Serviciul Român de Informații, Parchetul General “și-a încălcat propriile competențe constituționale și, uzurpând competențele Parlamentului, a învestit Serviciul Român de Informații cu competență de a desfășura activități specifice organelor de cercetare penală, fapt interzis expres de legiuitor prin legea 42/1992 privind organizarea și funcționarea SRI”.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională în 8 octombrie și vizează protocoalele de colaborare Parchet-SRI din 2009 și 2016.

"Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care procurorul general a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi spun că ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către procurorul general a acestor protocoale, mă refer la cel din 2009 şi cel din 2016, a venit să adauge la Codul de procedură penală", declara Florin Iordache.

El susținea că protocolul din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală, iar prin protocolul din 2009 SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare. În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016. A doua zi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general Augustin Lazăr.

CITEȘTE ȘI:Dezbaterea sesizării Camerei Deputaților privind protocoalele Parchet-SRI, amânată de Curtea Constituțională la solicitarea lui Florin Iordache