Călin Popescu-Tăriceanu a declarat marți că nu se lasă „intimidat” de cererea DNA de ridicare a imunității sale în dosarul licențelor Microsoft și a afirmat că va „continua lupta” pentru „reformarea Justiției” și „aducerea corecțiilor necesare” la Codurile Penal și de Procedură Penală, astfel încât acțiunea procurorilor să „fie discreționară și să afecteze drepturile cetățenilor în România”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu mă intimidează acest demers, nu abandonez lupta pe care am început-o pentru o Justiție corectă care să se bazeze pe lege și numai pe lege. Voi continua demersurile pentru reformarea Justiției”, a spus Tăriceanu, după ce a fost audiat de Comisia Juridică a Senatului în privința cererii DNA de începere a urmăririi penale pentru șeful Camerei Superioare, sub acuzația că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că „legile de organizare a Justiției trebuie finalizate” și este necesară aducerea „corecțiilor necesare (...) inclusiv pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală, astfel încât să nu mai permitem ca acțiunea procurorilor să fie discreționară și să afecteze drepturile cetățenilor în România”.

„Concluzia care vine natural. Nu ar fi mai bine ca România să fie condusă de 100 de procurori vânjoși împreună cu 200 de ofițeri cu ochi albaștri care să decidă ei cine trebuie să conducă România”, în pofida votului cetățenilor?, s-a întrebat Tăriceanu.

Șeful Senatului a susținut că aceasta a fost „esența demersului în ultimii zece ani făcute de așa-zisele instituții care combat corupția”, însă acest demers nu a fost decât un „paravan pentru o aprigă luptă pentru putere, pentru influență”.

În cadrul audierilor din Comisia Juridică, Tăriceanu a afirmat că acuzațiile la adresa sa „se bazează pe ideea că hotărârea de guvern ar fi favorizat o anumită firmă”.

„Am explicat că hotărârile de guvern au pus în legalitate instituțiile din România întrucât erau folosite licențe Windows fără să fi existat o plată pentru utilizarea lor, mai ales dupa 1 ianuarie 2007”, iar „Guvernul nu a făcut decât un act de intrare în legalitate fără de care ar fi putut fi dat în judecată de Microsoft”, a argumentat Călin Popescu-Tăriceanu, care a adăugat că „nicio hotărâre nu a fost însoțită de plata vreunei sume către Microsoft”.

Acesta a mai susținut că votul din Parlament cu privire la cererea DNA nu este un vot legat de persoana sa, ci „un vot care să demonstreze că legea e cea care trebuie să-i apere pe toți românii împotriva abuzurilor”.