DNA a clasat dosarul Diaspora. Motivul: Urmărirea penală a lui Titus Corlățean nu a putut fi începută, în lipsa avizului Senatului

de M.H.     HotNews.ro
Luni, 26 noiembrie 2018, 18:29 Actualitate | Politic


Titus Corlatean
Foto: captura Digi24
Procurorii DNA au clasat dosarul penal în care anchetau împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidențiale din 2014. Printre motive ar fi refuzul Senatului de a aviza începerea urmăririi penale împotriva lui Titus Corlățean, la acel moment ministru de Externe și parlamentar PSD. DNA ceruse ca Titus Corlățean să fie urmărit penal pentru abuz în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Potrivit DNA, procurorii anticorupție au dispus clasarea acestui dosar în 15 noiembrie.

DNA arată că, din probele administrate în cursul urmăririi penale, s-a stabilit că exercitarea dreptului la vot al cetățenilor români aflați în străinătate ar fi fost în mod serios îngreunată, și în anumite cazuri chiar împiedicată, numeroase persoane fiind puse astfel în fața imposibilității de a-și exercita drepturile electorale.

Una dintre cauzele care a generat această situație a fost reprezentată de cadrul legal deficitar în baza căruia s-a desfășurat procesul electoral. Un număr însemnat de sesizări au solicitat efectuarea de cercetări sub acest aspect și în ceea ce privește omisiunea autorităților de a adopta acele măsuri legislative care să faciliteze exercitarea drepturilor electorale.

Conform Deciziei nr. 68 din 27 februarie 2017 a Curții Constituționale, o opțiune de politică legislativă, care în cauză ar fi putut avea ca efect îmbunătățirea situației exercitării dreptului la vot și limitarea împiedicării exercitării acestuia, nu poate fi analizată de organele judiciare, din perspectiva unei eventuale activități infracționale, aceasta indiferent care ar fi efectele urmărite și produse prin adoptarea ori neadoptarea unor acte normative, arată DNA.

"În ceea ce privește absentarea în ziua votului a unor membri ai comisiilor electorale, desemnați din partea anumitor partide politice, o atare faptă a fost apreciată de legiuitor ca fiind de natură contravențională (Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, la art. 55, lit. u prevede că este contravenție „încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligației de a participa la activitatea acestor birouri”)", afirmă DNA.

Potrivit DNA, un alt aspect care a dus la îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor români aflați în străinătate ar fi fost modalitatea în care Ministerul Afacerilor Externe a organizat procesul electoral, în primul rând prin stabilirea unui număr insuficient de secții de votare, contrar propunerilor făcute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, și în al doilea rând prin modalitatea de dispunere a acestora, cu ignorarea datelor existente, referitoare la zonele în care se aflau cei mai mulți cetățeni români, și a participării acestora la procesele electorale anterioare.

De asemenea, un alt motiv care a dus la clasarea dosarului este că în 21 iunie 2016 plenul Senatului a respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a lui Titus Corlățean.

"În aceste condiții s-a constatat că lipsește o condiție cerută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, fapt care împiedică și dispunerea efectuării în continuare a urmăririi penale, împrejurare care impune, clasarea cauzei", adaugă DNA.

În mai 2016, DNA a cerut procurorului general sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi a senatorului Tirus Corlățean, la acea dată și ministru de Externe, pentru abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Procurorii spuneau că, în contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, Titus Corlățean "a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte". Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate, afirmau procurorii DNA.

Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv, mai arătau procurorii DNA.

De asemenea, anchetatorii spuneau că a fost vătămat dreptul de vot al românilor din străinătate, prin împiedicarea exercitării acestui drept.

La ambele tururi ale alegerilor prezidențiale din 2 și 16 noiembrie 2014, au fost cozi interminabile la secțiile de votare din mai multe capitale europene, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Din cauza problemelor la votul din diaspora, Corlățean a demisionat din funcția de ministru al Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3092 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  mda (Luni, 26 noiembrie 2018, 18:48)

  dum_i [utilizator]

  rromania nu este o democratie, nici un stat de drept.

  este un talibanistan condus de corupti si sustinut de tampiti.
 • +5 (5 voturi)    
  Ai scapat si tu. (Luni, 26 noiembrie 2018, 18:50)

  ty [utilizator]

  Azi, maine te pune Dragnea ministru de externe. Doar ai performat in acel post . . .
 • -2 (4 voturi)    
  Pentru clarificare (Luni, 26 noiembrie 2018, 19:26)

  Celbland [utilizator]

  Senatul este singurul judecător pentru faptele penale săvârșite de senatori.
 • +5 (5 voturi)    
  E asa simplu??? (Luni, 26 noiembrie 2018, 19:36)

  gabone [utilizator]

  Trebuie doar sa faci infractiuni cu suportul celorlalti din senat/cdep si gata ai scapat? Infractorii fac legi pentru ei insisi...
 • +5 (5 voturi)    
  „Nimeni nu e mai presus de lege“. Poate Senatul? (Luni, 26 noiembrie 2018, 19:46)

  V. Istina [utilizator]

  Si de ce pasca masii renunta DNA asa usor? E un mizilic de dosar ? Pentru mizeria facuta atunci nu trebuie iertat nimeni, nici dupa 100 de ani!
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Luni, 26 noiembrie 2018, 19:54)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  ok !
 • +4 (4 voturi)    
  In fata legii (Luni, 26 noiembrie 2018, 19:56)

  ipolitic [utilizator]

  toti suntem egali. Bine, unii sunt mai egali. Astia mai egali, sa ajunga in fata legii, trebuie sa-i imbune pe senatori, poate-poate ii lasa. Dar nu si nu, de senatori nu poti intra pe poarta justitiei daca nu dai si tu ceva. O maslina, o atentie....
 • +8 (8 voturi)    
  Baiatuu Asta i Parlamentar de Titu (Luni, 26 noiembrie 2018, 20:05)

  un domn [utilizator]

  Alaturi De Rovana
  Ce au facut si implementat acesti Doi Parlamentari de Titu bun si foarte bun pentru Romania?
  Am uitat sa precizez : Rovana si Titus sunt Parlamentari de Titu P$D
 • +5 (5 voturi)    
  bai (Luni, 26 noiembrie 2018, 20:09)

  dragonic [utilizator]

  asa , si !?? daca un hot nuneste aprobat de organe , ce se intampla ??? este curat pe viata !! in ce tara traim ??/
 • +7 (7 voturi)    
  Inca o otreapa politca miruita de pegra politica (Luni, 26 noiembrie 2018, 20:25)

  Plagarus [utilizator]

  Corbii virtuali sau deja penai ,tine aporoape
 • +5 (5 voturi)    
  DNA (Luni, 26 noiembrie 2018, 20:39)

  dincannes [utilizator]

  … nu te lasa !
  Sa impiedici votul cuiva este extrem de grav; asa ceva nu trebuie sa se prescrie.
  Sa mai faca cineva o plingere acum; sa se deschida un nou dosar !

  DNA nu ne lasa nedreptatiti !
  • +6 (6 voturi)    
   un parlament care incalca constitutia (Marţi, 27 noiembrie 2018, 1:29)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   ar trebui destituit imediat. imunitate nu exista iar scuzele nu pot fi obtinute decit atunci cind se aduc servicii majore statului sau cetatenilor. dreptul de a vota e garantat prin constitutie + nimeni nu e mai presus de lege. oricine se opune cercetarilor ar trebui imediat inclus in cercul complicilor. prescrierea faptelor nu ar trebui sa existe decit ptr delicte minore. romania nu mai este nici stat comunist, e o anarhie la mina infractorilor si a unor influente care suporta o astfel de 'democratie'.
 • +6 (8 voturi)    
  Deci (Luni, 26 noiembrie 2018, 20:41)

  yol [utilizator]

  senatul decide ce dosare claseaza de aici incolo. Bravo DNA!
  Cocosel cel mic si acum e liber si fara niciun prejiudiciu platit. Bravo DNA!
  Dosarul microsoft?? Pescariu??
  Bravo DNA!
 • +5 (5 voturi)    
  Oare e bine? (Luni, 26 noiembrie 2018, 21:11)

  ber [utilizator]

  Si uite asa, in loc sa-si spuna justitia cuvantul, au ajuns
  parlamentarii judecatori. Este clar ca sistemul pus la punct de politicieni in Romania este stramb, in dezacord cu constitutia, care spune ca toti cetatenii sunt egali in fata legii.
 • +5 (5 voturi)    
  aham (Luni, 26 noiembrie 2018, 22:29)

  g01an [utilizator]

  deci asta era miza amanarilor sau refuzurilor de avizare a cererilor DNA. de curiozitate, in cate alte cazuri s-a mai intampla?
 • +7 (7 voturi)    
  Dizolvarea parlamentului borfasilor (Luni, 26 noiembrie 2018, 23:26)

  Cozmin30 [utilizator]

  De ce nu sesizeaza Justitia CCR, pentru ca exista un conflict contitutional intre Parlament si Justitie ?
  Parlamentarii au imunitate, doar pentru declaratiile politice, facute in parlament.
  Parlamentarii trebuie sa verifice doar daca infractorul este acuzat pentru declaratii politice.
  Daca nu este vorba despre declaratii politice in parlament, parlamentarii nu au voie sa blocheze justitia.
  De ce nu sunt trimisi in judecata parlamentarii care blocheaza justitia sa-si faca datoria ?
  Este un motiv suficient pentru ca parlamentul sa fie dizolvat, pentru abuz in serviciu, pentru obstructionarea justitiei in forma continuata, pentru favorizarea infractorilor in forma continuata.
  • +2 (2 voturi)    
   E un citat ce deschide (Marţi, 27 noiembrie 2018, 10:04)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

   "Craii de Curtea Veche" :"Doamnelor si domnilor, ce vreti?! Aici suntem la portile Orientului unde totul e luat in derizoriu".
   La ce te poti astepta de la marlani ca Dragnea, Iordache, Nicolae, Nicolicea, Grebla si multi altii?!
  • 0 (0 voturi)    
   Ar fi o treaba pentru avocatul poporului (Marţi, 27 noiembrie 2018, 17:49)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

   Daca Ciorbea ar fi avocatul poporului . . .
 • +1 (1 vot)    
  Atentie (Marţi, 27 noiembrie 2018, 2:55)

  yol [utilizator]

  la nuante. DNA a clasat dosarul, nu parlamentul. Parlamentul a votat neinceperea urmaririi penale, cum o face de obicei.
  Este pentru prima oara cand DNA claseaza un dosar pentru un astfel de motiv.
  DNA NU MAI E DNA!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Alta secatura comunista (Marţi, 27 noiembrie 2018, 6:37)

  John M. [utilizator]

  care pentru sabotarea alegerii de la Paris si-a dat demisia si a ramas bine-merci tot pe un post gras in ierarhia rosie condusa de Victor Ponta.
 • 0 (0 voturi)    
  clasare, clasare! (Marţi, 27 noiembrie 2018, 13:41)

  revo [utilizator]

  Trendul sfarsitului de An Centenar! Bravo, DNA - ai intrat in randul "alesilor"!

  Apoteoza va fi insa atinsa odata cu gratierea si amnistia. Sa avem incredere in MAFIA DE PARTID SI DE STAT, PSD-ALDE-UDMR, cu sprijunul neprecupetit al PNL-PMP, BOR si sustinerea fierbinte a borfasilor, criminalilor, hotilor, violatorilor!

  Al dracu sa fie, in vecii vecilor, cu neamul lui cel viu si cel adormit ala care o mai iesi vreodata la vot, care o mai plati la timp darile, ala care n-o fura! Orice, si-un tomberon de gunoi sa fie, dar trebuie sa fure!

  Acest an malefic sa fie sfarsitul acestei injghebari contra naturii, Romania! Sa piara, sa piara, sa piara in chinuri, sfartecata, sa i s euite numele, in vecii vecilor!!! AMIN!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by