Legile justiției: Comisia Iordache a adoptat noi rapoarte pentru OUG 90 și 92; 15 ani vechime pentru ca un magistrat să poată promova la Parchetul General, față de 10

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Luni, 26 noiembrie 2018, 15:26 Actualitate | Politic


Comisia pentru legile justitiei
Foto: Hotnews
Comisia specială privind legile justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat luni noi rapoarte de admitere pentru cele două ordonanțe de urgență care modifică legile justiției. Parlamentarii din comisie au votat luni ca vechimea necesară pentru un magistrat pentru a promova la Parchetul General să fie 15 ani, și nu de 10 cât prevedea ordonanța. În prezent, vechimea cerută este de 18 ani.

Nu au fost adoptate alte modificări esențiale asupra textelor votate de Camera Deputaților. Urmează ca cele două ordonanțe să ajungă, cu modificări, la votul final din plenul Senatului.

Principalele prevederi au rămas în lege - se va înființa și organiza secția specială pentru investigarea magistraților în cadrul Parchetului General, se amână până la începutul lui 2020 legea pensionării anticipate pentru magistrații cu minimum 20 de ani vechime, fiind așteptat un punct de vedere de la CSM. De asemenea, a fost păstrată prevederea prin care vechimea necesară pentru procurorii DNA și DIICOT crește la 10 ani.

Astfel, așa cum prevede OUG 90, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie va funcționa cu 15 posturi de procuror. Până la finalizarea concursurilor organizate pentru numirea în funcţii şi validarea rezultatelor acestora, posturile de procuror-şef şi cel puţin o treime din cele de execuţie vor fi exercitate provizoriu de procurori care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în aceste funcţii, selectaţi de o comisie de concurs.

În privința celei de-a doua ordonanțe, 92, comisia a mai adoptat un amendament care prevede că judecătorii sau procurorii care își încetează activitatea pentru a exercita o funcție în cadrul unor instituții sau autorități publice sau un organism internațional au dreptul de a-și rezerva postul pentru o perioada de maximum 6 luni.

Ce modificări fuseseră aduse deja legilor justiției la Camera Deputaților:

- Se amână până la 1 ianuarie 2020 și prevederile privind formarea auditorilor din justiției în cadrul Institutului Național de Magistratură.

Acest amendament propus de PSD și ALDE a fost contestat chiar de senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, care a afirmat că este o "greșeală politică a PSD". El a fost singurul care a votat împotrivă.

- A fost introdus criteriul "neîndeplinirea condiției privind buna reputație" pentru eliberarea din funcție a unui judecător sau procuror;

- Promovarea procuroriilor din cadrul Parchetului General, DNA și DIICOT se face în cazul în care aceștia să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani (până acum nu exista un termen);

- "Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la <<procurorul ierarhic superior>> în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia".

- În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție vor funcționa, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

- S-a eliminat prevederea potrivit căreia: prevedea că "sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, iar concluziile auditului sunt publice".

- S-a eliminat prevederea potrivit căreia "în situaţia în care mai multe sesizări privesc aceeaşi faptă şi aceeaşi persoană, sesizările se conexează".

Cei de la USR au anunțat că vor discuta cu cei de la PNL să conteste împreună cele două legi la Curtea Constituțională.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

809 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by