Fostul ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu se declară surprins de declarațiile președintelui Klaus Iohannis la adresa sa, el susținând că analiza făcută de Ministerul de Externe după plecarea lui din Guvern arată că "totul a fost lăsat în grafic atât pe dimensiunea politică, cât şi logistică" legat de preluarea președinției Consiliului UE de către România. Șeful statului a afirmat astăzi că majoritatea problemelor legate de pregătirea președinței UE au fost deblocate de noul ministru pentru Afaceri Europene.

Victor NegrescuFoto: Hotnews

Într-un mesaj postat pe Facebook, referitor la declarațiile de la Bruxelles ale președintelui Iohannis, Victor Negrescu se declară surprins că s-au făcut referiri la el, "la anumite declarații scoase din context" și la activitatea sa.

Victor Negrescu susține că președintele Iohannis se declara mulțumit de prestația sa și face referire şi la o afirmații ale preşedintelui din 6 noiembrie, cu trei zile înainte de plecarea lui din funcţie. Iohannis spunea atunci că Preşedinţia şi Guvernul au colaborat pentru pregătirea preluării președinției UE și că el crede că România va reuși să arate că poate construi o președinție a UE rezonabilă.

Fostul ministru mai spune că a prezentat și un raport de activitate detaliat și că analiza MAE făcută după plecarea sa arată că "totul a fost lăsat în grafic".

"Nu am solicitat și nu cred că necesită comentarii sau interpretări suplimentare. Cum am spus deja, mergem înainte. Analiza făcută de MAE după plecarea mea, confirmată prin mai multe comunicate de presă, arată că totul a fost lăsat în grafic atât pe dimensiunea politică cât și logistică. Chiar în ultima ședință de Guvern la care am participat au fost aprobate prioritățile noastre de țară. Iar pe dimensiunea logistică toate elementele au fost prezentate. Ca dovadă, se ocupă de ele aceleași persoane ca și până acum. Important este să respectăm toate practicile europene în materie", adaugă fostul ministru.

Întrebat, duminică, la Bruxelles, despre afirmațiile sale recente în care avertiza că Bucureștiul nu este pregătit să asigure președinția Consiliului, președintele Klaus Iohannis a susținut că de atunci și până acum lucrurile s-au îmbunătățit.

”S-au schimbat unele lucruri de atunci, se mișcă în domeniul pregătirii practice și logistice. Noi rămăsesem în urmă cu câteva chestiuni de logistică. Majoritatea au fost deblocate de noul ministru pentru afaceri europene. (...) Nu vreau să fac acum aprecieri asupra muncii lui Negrescu, dar e mult mai bine acum”, a spus Iohannis, la insistențele ziarișitlor.

CITEȘTE ȘI: Iohannis revine asupra confictului privind președinția Consiliului UE: Lucrurile au fost deblocate. Nu am divergențe cu guvernul pe acest subiect. Lupta politică internă e una, președinția e alta