CCR va dezbate, pe 19 decembrie, obiecția de neconstituționalitate depusă de 60 de parlamentari PNL în legătură cu legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, au spus vineri surse din instituție citate de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

PNL a depus, joi, la CCR, sesizarea în legătură cu Legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Liberalii susțin că au fost nesocotite dispozițiile constituționale privind deciziile obligatorii ale Curții.

PNL a depus sesizarea la CCR cu privire la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, adoptată, pentru a doua oară, de Camera Deputaților, în ședința din data de 14 noiembrie 2018, în calitate de Cameră decizională.

„Cu privire la motive de neconstituționalitate ale Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, adoptată de către Camera Deputaților în ședința din data de 14 noiembrie 2018, prin care arătăm că această lege încalcă dispozițiile art.147 alin.(4) din Constituția României referitoare la caracterul obligatoriu erga omnes al deciziilor Curții Constituționale, fiind, în integralitatea sa, neconstituțională”, se arată în sesizarea liberalilor.

Mai exact, Înalta Curte de Casație și Justiție, în data de 12.06.2018, a formulat o sesizare de neconstituționalitate, iar în 06.07.2018 Președintele României a formulat, de asemenea, o sesizare de neconstituționalitate asuprea legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Cele două sesizări au fost admise de Curtea Constituțională, prima în 17 iulie, iar a doua în 30 octombrie.

Curtea Constituțională a constatat, la data de 18 septembrie 2018, că legea este neconstituțională în ansamblul său pentru motivul extrinsec de neconstituționalitate referitor la încălcarea principiului bicameralismului în procesul de adoptare al legii.

„Legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere, în esenţă, faptul că, ignorând scopul iniţial şi obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților - în calitate de Cameră decizională - a adoptat un număr impresionant (101) de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ şi calitativ, filosofia ce a stat la baza inițierii demersului legislativ şi excluzând, astfel, prima Cameră - cea de reflecție - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte însă opera întregului Parlament", se arată în decizia CCR.

În sesizarea PNL se invocă că prin reluarea procedurii legislative pe calea reexaminării legii, Parlamentul României a nesocotit dispozițiile art.147 alin.(4) din Constituția României care dispune „deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii”.

„După adoptarea legii în Senatul României, procedura legislativă a continuat în Camera Deputaților, cameră decizională. În camera decizională, procedura legislativă s-a desfășurat după publicarea deciziei CCR nr.561/2018 în Monitorul Oficial al României nr.922, din data de 1 noiembrie 2018, dată la care Parlamentul României trebuia să constate încetarea de drept a procedurii legislative cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.”, se arată în sesizarea PNL.

Liberalii au conchis că„ Parlamentul României a ignorat acea decizie a Curții Constituționale și a reluat dezbaterea parlamentară, aplicând procedura reexaminării legii „pentru punerea în acord a legii cu decizia Curții Constituționale nr.728/2017”.

Sesizarea cu privire la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost semnată de 60 de parlamentari PNL.