Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, aflat într-o vizită în România, s-a văzut marți seară și cu președintele PNL Ludovic Orban. În cadrul discuțiilor, Tajani a reafirmat sprijinul său pentru aderarea României la spațiul Schengen, potrivit unui comunicat transmis de PNL.

Antonio Tajani si Ludovic OrbanFoto: PNL

"În cadrul întrevederii, Președintele Parlamentului European și vicepreședinte al Partidului Popular European, Antonio Tajani, a declarat că susține demersurile României pentru aderarea la spațiul Schengen și că face un apel statelor membre care blochează accesul României la spaţiul Schengen să renunţe la această împotrivire", se arată în comunicat.

La rândul său, Orban "a atras atenția oficialului european că reacțiile Guvernului României și a majorității parlamentare PSD – ALDE sunt ostile recomandărilor europene și trădează o atitudine vădit anti-europeană, contrară intereselor României."

Potrivit comunicatului, Tajani a reafirmat că rezoluția Parlamentului European este în apărarea românilor și a statului de drept din România și este necesar ca Guvernul României și majoritatea parlamentară să respecte și să implementeze recomandările conținute în cadrul rezoluției Parlamentului European și în raportul MCV al Comisiei Europene.

În ceea ce privește preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România de la 1 ianuarie 2019, președintele Parlamentului European a insistat pe necesitatea ca Guvernul României să fie foarte bine pregătit pentru asumarea acestui rol.

Orban și Tajani au mai colaborat și în trecut, când liderul PNL era Ministrul Transporturilor, iar Tajani era comisar european pe transporturi.