Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat marți că Executivul ar trebui să analizeze o eventuală sesizare la CCR a unui conflict juridic între Guvern și Președinție, după ce șeful statului a provocat o „încurcătură bine făcută” cu revocarea și numirea unor miniștri.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

„Primul lucru pe care Guvernul îl va face este acela de a analiza situația. A doua este să examineze mai multe posibilități, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natură constituțională. După cum știți, posibilitea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR și nu există, de altfel, niciun precedent”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților, relatează Mediafax.

Acesta a adăugat că în PSD se analizează această variantă.

Nicolicea a menționat că o problemă este faptul că șeful statului nu a acceptat o revocare a unui ministru, acest lucru fiind o premieră.

„Sunt mai multe situații. Diferența între unii propuși și unii care au fost revocați, sau care și-au dat demisia, este că dna Olguța Vasilescu era posesoarea a două propuneri, de revocare și de numire, fiind legate în ele, nimeni nu își imagina încurcătura bine făcută, te accept să fii revocat dar nu te accept să fii numit”, a arătat el.

Întrebat care ar fi conflictul între instituții, Nicolicea a răspuns: „Simplu. Dna premier a făcut niște propuneri de care nu s-a ținut cont și legat de revocări nu cred că există vreo motivație ca președintele să se poată opune unei revocări. Înțeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională cum a zis Băsescu sau alte motive, dar la revocare nu înțeleg ce motiv poate să invoce”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu va semna decretele de numire în funcția de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguța Vasilescu și pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale. În același timp, șeful statului a anunțat că a semnat decretul de revocare a Liei Olguța Vasilescu de la ministerul Muncii, însă nu anunțat că a semnat decretele de revocare pentru Paul Stănescu (Dezvoltare) și Lucian Șova (Transporturi).

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu a susținut că o variantă de lucru ar fi ca PSD să-i propună tot pe cei doi, dar să inversele ministerele.

Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul șef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea MJ pe Norica Nicolai.