Un bust al lui Avram Iancu a fost dezvelit luni de către parlamentari și primari liberali, în Parlament, unde a fost adus taraful de la Horea, care a cântat "Noi suntem români" sau "Marșul lui Avram Iancu", nelipsind nici tulnicele.

PNL-istii, în genunchi in fata bustului lui Avram IancuFoto: Captura Facebook

Bustul este realizat dintr-un aliaj de bronz şi are inscripţionat citatul "Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită", iar cel care s-a ocupat de aducerea statuii în Parlament a fost deputatul liberal Corneliu Olar. El este cel care a adus în Parlament și taraful de la Horea, iar ceremonia de dezvelire a bustului a început în sunetul tulnicelor.

"Avram Iancu a intrat în Parlamentul României în sărbătoarea Centenarului. Ziua de astăzi, 19 noiembrie 2018, este o zi importantă pentru toţi moţii, pentru Ţara Moţilor şi mai ales pentru Parlamentul României. Astăzi, cu doar câteva zile înainte de sărbătorirea Marii Uniri de la 1 decembrie, avem bucuria şi onoarea ca aici, în Parlamentul României, să dezvelim bustul marelui erou Avram Iancu. Simpla rostire a numelui lui Avram Iancu trezeşte sentimente de patriotism şi mândrie naţională pentru că Iancu este cel mai tânăr şi mai iubit erou al tuturor românilor", a afirmat Corneliu Olar.

El a spus că bustul a fost sfinţit de un sobor de preoți, în 19 aprilie, în comuna Horea.

Deputatul liberal a promis la ceremonie - la care a luat parte și liderul PNL, Ludovic Orban - că va face demersuri ca Avram Iancu, "cel mai tânăr şi iubit erou", să aibă în scurt timp o statuie în fața Parlamentului.

"Bustul lui Avram Iancu stă acum în Casa Parlamentului. Noi am avut această frumoasă sărbătoare, este extrem de frumos că în Anul Centenarului se întâmplă şi lucruri frumoase care dau mesaje adevărate către români", a declarat preşedintele PNL Ludovic Orban.

La finalul ceremoniei de la Parlament, toți liberalii prezenți au îngenuncheat în fața bustului lui Avram Iancu.