Senatorul PNL Badea Viorel-Riceard a depus, la Senat, un proiect de lege potrivit căruia persoanele care au fost cetățeni români, dar au renunțat la cetățenia română până în decembrie 1989, ca urmare a presiunilor și abuzurilor regimului comunist, să poată să-și recupereze acest drept fundamental, transmite Mediafax.

Pasaport romanescFoto: MAI

Senatorul PNL, Badea Viorel-Riceard, a depus, marți, la Senat, un proiect de lege privind modificarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991.

Inițiatorul legii a susținut că procedura recuperării cetățeniei române este, de fapt, o măsură reperatorie pentru foștii cetățeni români care au fost forțați de către autoritățile regimului comunist să renunțe la cetățenia română sau au pierdut-o din motive imputabile lor, fiind deposedați de un drept fundamental fără voia acestora.

„Persoanele care au fost cetățeni români, dar au renunțat la cetățenia română până în decembrie 1989, ca urmare a presiunilor și abuzurilor regimului comunist, pot recupera, la cerere, cetățenia română, cu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu posibilitatea păstrării acestuia în străinătate”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit sursei menționate, cererea de recuperare a cetățeniei, împreună cu un document care atestă statutul de cetățean român (certificat de naștere, buletin, pașaport sau dublicate ale acestor documente) emis de autoritățile statului român, sunt înregistrate la secretariatul tehnic al Comisiei pentru cetățenie.

În termen de 90 de zile de la data înregistării cererii, Comisia verifică îndeplinirea condițiilor necesare dobândirii cetățeniei.

Inițiativa legislativă prevede că în cazul în care sunt îndeplinite condițiile pentru recuperearea cetățeniei române, Comisia va elibera certificatul de cetățenie română, care va fi întocmit în două exemplare, semnate de președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie.

„Pentru persoana care a obținut cetățenia română, cu menținerea domiciliului în străinătate, certificatul de cetățenie va fi eliberat de șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României în țara în care domiciliază.”, conform sursei menționate.

De altfel, proiectul de lege stipulează și că redobândirea cetățeniei române, precum și recuperarea cetățeniei române sunt scutite de la plata taxelor prevăzute în lege

Proiectul de lege vine ca urmare a faptului că, până la această dată, legiuitorul nu a avut în vedere că măsura redobândirii cetățeniei române pentru persoanele care au dobândit cetățenia română prin naștere dar au pierdut-o din motive neimputabile lor, le-a fost ridicată fără voia lor sau au fost obligați să renunțe la ea, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege depus la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, este susținut de mai mulți parlamentari de la PNL și PMP.