Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Tinerii vor primi subvenții de călătorie, hotel și masă pentru a vizita Parlamentul României - proiect de lege

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 12:40 Actualitate | Politic


Palatul Parlamentului
Foto: AGERPRES
​Deputatul PNL Lucian Bode a depus la Senat, un proiect privind implementarea programului "Tineri în Parlament", prin care persoanele cu vârsta de până în 22 de ani pot beneficia, începând cu 2019, de o subvenție de călătorie și acces gratuit în Casa Poporului, transmite Mediafax.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, în procedură de urgență, și este semnat de aproximativ 60 de aleși de la PNL, PMP și câțiva de la UDMR, urmărește încurajarea tinerilor cu privire la participarea în cadrul proceselor decizionale din legislativ.

"Inițiatorii legii susțin că prin programul <<Tineri în Parlament>>, fiecare deputat poate facilita vizita în Camerei Deputaților a 38 de vizitatori pe an, în grupuri de maxim 15 elevi și studenți și 4 însoțitori pe sesiune (1 septembrie - 24 decembrie; 1 februarie - 30 iunie). Beneficiarii acestui program sunt tinerii cu vârsta până în 22 de ani, elevi sau studenți înscriși înscriși într-o instituție de învățământ din România sau din străinătate", prevede textul inițiativei legislative a Opoziției.

De asemenea, potrivit sursei citate, "cuantumul subvenției este calculat pe baza a trei factori, care sunt multiplicați cu numărul de vizitatori, costul călătoriei, calculat prin înmulțirea numărului de kilometri cu 0,2 RON/km pentru distanța cuprinsă între punctul de plecare al grupului și București, prețul hotelului (în limita a 120 RON/noapte/persoană) și prețul meselor (în limita a 100 RON/zi/persoană)".

Totodată, proiectul menționează că solicitările de vizare și plata contribuțiilor financiare sunt operate de către serviciile Camerei Deputaților, pe baza cererii deputatului din partea căruia va veni grupul.

"Contribuția financiară finală nu poate depăși costurile reale efective suportate de grup pentru vizita la Parlament. La finalul vizitei, conducătorul grupului declară costurile efectuate în baza documentelor justificative și orice surplus trebuie rambursat", mai arată inițiatorii.

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă privind implementarea programului "Tineri în Parlament" "își propune să sprijine tinerii din întreaga țară care, beneficiind de subvenții din partea Camerei Deputaților prin deputații din cricumscrițiile lor electorale, pot avea parte de experiența educativă a vizitării Parlamentului".

Inițatorii mai susțin că prin finanțarea și implementarea acestui program, Legislativul român va transpune astfel un proiect similar Parlamentului European și "va continua să pună în practică măsurile propuse de Uniunea Interparlamentară privind încurajarea tinerilor cu privire la participarea în cadrul proceselor decizionale".

Până în prezent, vizitele la Parlament erau efectuate fără a beneficia de un ajutor complementar celui referitor la facilitarea accesului în instituție, iar cei mai mulți dintre tinerii din provincie nu au avut posibilitatea a avea parte de această experiență educativă, mai indică liberalul care a inițiat proiectul, în expunerea de motive.

În plus, pe parcursul acestor vizite, grupurile de tineri vor primi informații despre modul de funcționare al Camerei Deputaților, procesul de vot și reprezentare, rolul deputaților și procesul legislativ, având posibilitatea, în funcție de program, să aibă întâlniri și cu deputațul ai cărui invitați sunt.

Inițiatorii susțin că un astfel de program ar deveni complementar celui de Intership destinat exclusiv studenților și pe care Camera Deputaților îl desfășoară încă din anul 2013.

Proiectul a fost depus la Senat, în procedură de urgență, la începutul lunii noiembrie, primă cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

592 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by