Președintele PNL Ludovic Orban a declarat joi că ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern, care reglementează cadrul general pentru fondurile suverane, este "cea mai mare escrocherie de la Revoluție până acum", potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cea mai mare escrocherie de la Revoluție până acum. Ordonanța de urgență este destinată unicului obiectiv pe care îl au, acela de înființare a Fondului Suveran de Investiții. Acela care l-au adoptat prin lege și care a fost declarat neconstituțional când a sesizat PNL. Decizia CCR a fost că este suficient să se facă prin hotărâre de guvern și că nu trebuie să se facă prin lege. Ce ordonanță au adoptat ei e una privind un cadru mai larg", a afirmat Orban pentru Mediafax.

Liderul liberal a precizat că OUG adoptată joi de Executiv este doar un prim pas pentru a crea un fond suveran care să includă toate companiile profitabile ale statului.

"Ordonanța este anticamera a ceea ce vor să facă și anume să facă același așa-zis fond suveran de investiții în care să bage toate companiile profitabile ale statului și din banii obținuți pe obligațiunile emise, punând ca gaj acțiunile companiilor, să prăduiască banii în tot felul de proiecte inutile pentru România. De fapt să controleze politic companiile și să le pregătească trecerea în mâini străine. Dacă pui gaj acțiunile societăților pentru niște împrumuturi pe care le faci, fie prin emisie de obligațiuni, fie prin alt resort, dacă nu poți să înapoiezi banii, cine te-a creditat se întoarce împotriva ta și o să îți ceară acțiunile companiilor", a mai spus Orban.

Guvernul a aprobat în ședința de joi, după negocieri aprinse între PSD și ALDE, proiectul de Ordonanță de Urgență privind cadrul general de înființare a fondurilor suverane. Acesta este un prim pas pentru înființarea unui fond suveran de investiții și dezvoltare. Pasul următor și cel mai dificil este aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să prevadă înființarea fondului și companiile care vor face parte din el. Citește mai multe.