Premierul Viorica Dăncilă nu mai vine în Parlament pentru a da explicații în legătură cu legile justiției. Dezbaterea care era programată în plenul Camerei Deputaților la ora 10.00 a fost amânată.

Viorica DancilaFoto: gov.ro

UPDATE: Decizia a fost luată în contextul în care premierul Viorica Dăncilă va merge la Palatul Cotroceni unde, la ora 10.00, va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al afacerilor europene. Propunerea de amânare a fost avansată de vicepreședintele PSD al Camerei, Florin Iordache, a precizat deputatul PSD Georgian Pop.

El a respins ipoteza potrivit căreia decizia a fost luată pentru ca Dăncilă să nu mai fie nevoită să dea explicații la o zi după criticile dure ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European, motivând că pur și simplu nu se știe dacă formalitățile de la Cotroceni vor dura mai mult decât de obicei și dacă premierul avea timp suficient să ajungă și în Parlament.

Premierul Viorica Dăncilă este așteptată miercuri în plenul Camerei Deputaților, la solicitarea PNL, pentru a da explicații privind respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale reprezentanților instituțiilor europene referitoare la modificarea legilor justiției și a codurilor penale.

Cu o zi în urmă, Comisia Europeană a publicat raportul MCV, cu opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.