Noul ministru al Afacerilor Europene, George Ciamba, a depus jurământul miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, prilej pentru ca președintele Klaus Iohannis să îi transmită premierului Dăncilă un nou mesaj la doar o zi după ce Bucureștiul s-a confruntat cu cel mai critic raport MCV, fiind pusă sub semnul întrebării preluarea de către România a președinției Consiliului UE.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

Iohannis a spus că încă este posibilă o ”pregătire rezonabilă„ a președinției Consiliului UE. Dăncilă a participat la eveniment, în timp ce președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au absentat. Pe de altă parte, ședința Parlamentului în care premierul trebuia să dea explicații privind legile justiției a fost amânată de PSD pe motiv că Dăncilă trebuie să meargă la Cotroceni.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis i-a urat succes, precizând că speră să se ocupe de o ”pregătire rezonabilă pentru președinția Consiliului UE”.”Cred că încă se poate”, a spus el adresându-se premierului Dăncilă și celorlalți membri ai Cabinetului prezenți - Carmen Dan, Mihai Fifor, Teodor Meleșcanu.

Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu au fost la ceremonie.

UPDATE: La ceremonie a participat și premierul Viorica Dăncilă. Prezența sa vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a criticat guvernul extrem de dur în ultimele ieșiri publice. Iohannis a spus că guvernul Dragnea-Dăncilă este un accident al democrației.

Dăncilă trebuia să meargă în Parlament pentru a da explicații în legătură cu legile justiției. Dezbaterea care era programată în plenul Camerei Deputaților la ora 10.00 a fost amânată.

Propunerea de amânare a fost avansată de vicepreședintele PSD al Camerei, Florin Iordache, a precizat deputatul PSD Georgian Pop. El a respins ipoteza potrivit căreia decizia a fost luată pentru ca Dăncilă să nu mai fie nevoită să dea explicații la o zi după criticile dure ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European, motivând că pur și simplu nu se știe dacă formalitățile de la Cotroceni vor dua mai mult decât de obicei și dacă premierul avea timp suficient să ajungă și în Parlament.

​Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul pentru numirea lui George Ciamba în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene. Iohannis a spus că acesta este un bun expert în afaceri europene.

George Ciamba a fost propus în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene în urma demisiei lui Victor Negrescu.

George Ciamba lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din decembrie 1990, potrivit site-ului MAE. Din noiembrie 2012, el este secretar de stat pentru Afaceri Europene. Anterior, George Ciamba a fost ambasador al României în Grecia. În perioada iulie 2003 - septembrie 2005, a fost secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și, ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale. Între 1999 și 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003. Anterior primei desemnări în calitate de ambasador, a ocupat funcțiile de director adjunct (1996 – 1997) și apoi director al Direcției America de Nord (1997 – 1999). Între 1991 și 1995, a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE.