Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat marți, întrebat în legătură cu raportul MCV critic la adresa României, că în momentul de față forul european intră într-o zonă politică ce nu e justificată, întrucât raportul e unul cu precădere tehnic.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Dați-mi voie să citesc întâi raportul, pentru că e destul de consistent și nu se poate expedia în doi timpi și trei mișcări. Comisia Europeană intră într-o zonă politică care nu e justificată, pentru că raportul e unul cu precădere tehnic. Am văzut o serie de abordări politice care pun sub semnul întrebării modul în care CE lucrează cu statele membre", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marți seară, la Parlament, potrivit Mediafax.

Tăriceanu a fost întrebat și în legătură cu rezoluția privind statul de drept din România adoptată marți de Parlamentul European, șeful Senatului precizând în schimb că a consultat acest document, pe care îl consideră „total dezechilibrat și subiectiv”.

„Care este motivația acestui raport? (...) Ni se poate indica în mod concret care sunt prevederile din legile de reformă ale justiției care sunt chestionabile? Care fac să se considere că în România s-a făcut un pas înapoi? (...) Am îndoieli că analiza a fost făcută obiectiv”, a afirmat Tăriceanu.

El a mai declarat că le va transmite colegilor din grupul ALDE faptul că este nemulțumit de votul din PE, susținând că este curios cine ar fi putut să intervină să scoată amendamentul legat de protocoale, iar apoi să-l pice la un vot.

"Nu știu structura votului, sunt tare curios. Știu că colegele mele din ALDE, Renate Weber și Norica Nicolai, au votat împotriva rezoluției. Această rezoluție e făcută fără să existe o poziție echilibrată a oficialităților române, fie Guvern, fie Parlament. E un document total dezechilibrat, subiectiv și pe mine mă dezamăgește profund. Voi trimite azi, mâine, colegilor din ALDE pentru a-mi exprima nemulțumirea. O să văd lista celor care au votat de la ALDE", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

"La punctul 4 ridică legimitatea protocoalelor secrete. Aceasta a dispărut. Colegele mele din ALDE au solicitat vot și acest amendament a picat la un vot. Nu știu cine a avut o mână atât de lungă și de eficientă pentru a convinge majoritatea din PE să scoată această referire. Una dintre explicații este de dorința de a feri CE de acest critici, pentru că acest cancer care s-a dezvoltat în societatea românească cu protocoalele între servicii și instituții din justiție ori s-a făcut cu știrea CE care s-a făcut că nu vede, ori s-a făcut fără știrea ei, lucru la fel de grav. Eu vreau să știu exact care sunt acele prevederi care fac Comisia să facă un pas înapoi", a mai spus șeful Senatului.

*******

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând în MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

„În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

De asemenea, Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislației penale și judiciare, avertizând că există riscul subminării independenței justiţiei și a acţiunilor anticorupţie.