Comisia juridică din Senat va începe miercuri studierea celor 73 de volume în cazul solicitării DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu şi va dura până luni, inclusiv, a declarat marți președintele Comisiei, Robert Cazanciuc.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

"Avem o solicitare de la Biroul permanent să propunem un calendar de audiere. (...) Am stabilit, fiecare membru al comisiei a primit o copie a referatului, va fi studiat în aceasta sală pentru a nu fi un risc de confidenţialitate, de mâine fiecare membru al comisiei va putea să vadă şi dosarele. la fel domnul Tăriceanu, împreună cu avocatul, poate avea acces pentru a-şi pregăti apărarea. Până luni, după ziua de luni propunem Biroului permanent un calendar pentru a vedea de cât timp este nevoie pentru apărare", a declarat preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Robert Cazanciuc, citat de Mediafax.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea luni că așteaptă și el să vadă acuzațiile care i se aduc și să răspundă la întrebări în Comisia juridică, după care plenul va fi convocat pe solicitarea DNA.

"Aștept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul pentru a putea lua la cunoștință acuzațiile care sunt incluse în dosar. Sunt numai 17.000 de pagini. Până atunci, v-aș ruga să nu mă întrebați lucruri la care nu am cum să vă răspund, pentru că nu cunosc conținutul dosarelor, ci doar informațiile care au apărut în spațiul public (...) La începutul anului am primit instiințare de la DNA, care mă informa că au fost nenumărate mandate de ascultare pe numele meu, care s-au întins până în 2014. Am făcut o solicitare să le vad, mi s-a răspuns că nu am nicio calitate procesuală, iar între timp înțeleg că s-au răzgândit și au făcut acest dosar”, le-a spus Tăriceanu jurnaliștilor.

Procurorii DNA îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu de luare de mită, după ce ar fi primit, când era premier, foloase materiale de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Procurorii DNA spun că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. În acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane, preciza DNA.

Acuzațiile care i se aduc lui Călin Popescu Tăriceanu au legătură cu firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH, care era distribuitor al licențelor Microsoft, susțin surse oficiale, pentru HotNews. Chiar dacă DNA nu a precizat oficial legătura cu Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a invocat acest lucru în prima reacție la informațiile privind noul său dosar.

Potrivit Regulamentului Senatului, audierea senatorului care este membru al Guvernului este obligatorie, iar în cazul în care acesta refuză sau se află în imposibilitate de a se prezenta în faţa comisiei, acest fapt trebuie consemnat în raportul Comisiei juridice. În situaţia în care senatorul în cauză se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta la audiere, se va fixa un nou termen. Raportul comisiei se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

Regulamentul Senatului mai prevede: "(5) Rapoartele cu privire la cererea de începere a urmării penale se dezbat în plenul Senatului în cel mult 5 zile de la depunerea lor la Biroul permanent.(6) La dezbaterea asupra cererii de începere a urmăririi penale vor lua cuvântul preşedintele comisiei care a întocmit raportul, senatorul la care se referă cererea respectivă şi, după caz, câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, după care se trece la vot. (7) Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial".