Preşedintele PSD Liviu Dragnea susține că textul Ordonanţei de Urgenţă 13 nu a fost întocmit în biroul său de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Reacția vine după ce Inițiativa România a prezentat ordonața de clasare a dosarului privind OUG 13, potrivit căreia cele două ordonanțe de urgență pregătite de fostul ministru Florin Iordache, care ulterior au stat la baza OUG 13, au fost scrise pe calculatoarele unor angajați de la cancelaria președintelui Camerei Deputaților.

Foto:

"Eu nu am făcut niciun text la acea ordonanţă şi nimeni de la mine de la cabinet nu a făcut vreun text la mine la cabinet, la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor”, a spus Dragnea, întrebat dacă este adevărat că documentul care a stat la baza OUG 13, întocmit pe 15 ianuarie 2017, a fost redactat în biroul său din Camera Deputaţilor, aşa cum ar susţine DNA în ordonața de clasare a dosarului, prezentată de Inițiativa România.

Întrebat cum își explică atunci că DNA susţine acest lucru, Dragnea a răspuns: "Eu ştiu?! Nu ştiu. E singura minciună pe care o susţine DNA, plecând de la unitatea de elită şi până în zilele de astăzi?”.

Cele două ordonanțe de urgență pregătite de fostul ministru al Justiției Florin Iordache, care au stat apoi la baza OUG 13, au fost scrise pe calculatoarele unor angajați de la cancelaria președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, potrivit ordonaței de clasare a dosarului, prezentată luni de Inițiativa România. Cele două ordonanțe au fost scrise pe calculatoarele directorului general de la cancelaria președintelui Camerei Deputaților, Spiridon Anca Mihaela și consilierului parlamentar la Secretariatul general al Camerei Deputaților, Trufașu Elena Isabella, conform ordonanței de clasare a dosarului.

Inițiativa România a prezentat "detaliile mai puțin cunoscute" privind circumstanțele redactării ordonanțelor de urgență pentru modificarea codurilor penale din 18, respectiv 31 ianuarie 2017, după ce a intrat în posesia ordonanței de clasare a dosarului, închis în urma deciziei Curții Constituționale:

"Astfel, în 16 ianuarie 2017, ministrul Florin Iordache convoacă o ședință cu șefa de cabinet Corina Drașoveanu și cu secretarii de stat Gabriela Scutea, Constantin Sima, Oana Schmidt-Hăineală și Mariana Moț. Ministrul Florin Iordache le prezintă un document de 11 pagini intitulat “Abrogare, modificare, completare articole din CP, CPP, Legea nr. 96/2006 și Legea nr. 78/2000”. Principalele modificări propuse în document vizau: dezincriminarea infracțiunii de abuz în serviciu; dezincriminarea infracțiunii de neglijență în serviciu; modificarea conținutului constitutiv al infracțiunilor de conflict de interese; modificarea conținutului constitutiv al infracțiunilor de corupție: darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență; modificări ale codului de procedură penală, printre care se regăseau și modificări ale modului de sesizare denunțul și plângerea.

Ministrul a spus că va iniția în baza acestui document două ordonanțe de urgență, una pentru modificarea codurilor penale și una pentru grațiere, și a precizat explicit că proiectele de ordonanță de urgență trebuie să fie adoptate pe data de 18 ianuarie. Secretarul de stat Gabriela Scutea și directoarea DEAN s-au opus demersului. Ca urmare a discuțiilor în contradictoriu, se renunță la dezincriminarea integrală a abuzului în serviciu și se propune un prag valoric de 200.000 de lei. Procurorii remarcă că propunerea pragului a venit fie de la ministru, fie de la secretarul de stat Oana Schmidt-Hăineală, nefiind informații certe în acest sens.

În cercetarea provenienței documentului, procurorii au stabilit că: documentul amintit, care a stat la baza celor două ordonanțe propuse spre adoptare pe 18 ianuarie și apoi la baza OUG 13, a fost întocmite duminică, 15 ianuarie, între orele 10.00 și 14.00 la cancelaria Președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea (primul termen în dosarul angajărilor fictive fusese stabilit pentru 31 ianuarie); persoanele care au redactat documentul sau pe calculatoarele cărora au fost redactate documentele sunt Spiridon Anca Mihaela, Director general la Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților, și Trufașu Elena Isabella, consilier parlamentar la Secretariatul General al Camerei Deputaților.

Acest document redactat pe 15 ianuarie a ajuns imediat în posesia ministrului Florin Iordache, iar pe 16 ianuarie acesta deja a început redactarea ordonanțelor de urgență din 18 ianuarie, respectiv 31 ianuarie, conform celor scrise în documentul redactat la cancelaria lui Liviu Dragnea. După ce pe 18 ianuarie se renunță la adoptarea celor două ordonanțe de urgență ca urmare a prezenței președintelui Klaus Iohannis la ședința de Guvern, au început demersurile pentru redactarea și adoptarea ordonanței cunoscute sub numele de OUG 13".