Proiectul de lege inițiat de Carmen Dan, care prevede pedeapsa cu închisoarea de până la 2 ani pentru cei care nu respectă sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, a fost adoptat tacit de Senat și va merge pentru dezbatere la Camera Deputaților.

SenatFoto: Agerpres

"Nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a aplicat sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității săvârșită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani", prevede proiectul de lege care modifică art. 287 din Codul penal.

În expunerea de motive, semnată de senatorul PSD Carmen Dan și deputatul PSD Eugen Neață, se afirmă că, în prezent, cei care nu respectă hotărârea nu răspund în niciun fel.

"Sancțiunile juridice nu sunt mijloace de răzbunare a societății, ci de prevenire a săvârșirii faptelor ilicite, nu prezintă un scop în sine ci un mijloc de ocrotire a relațiilor sociale și de formare a unui spirit de responsabilitate. Dar ce se întâmplă în cazul în care contravenientul nu plătește amenda, nu efectuează orele de muncă în folosul comunității încălcând astfel o hotărâre judecătorească? Sunt sancționare contravențional ori administrativ în mod constant, însă aceste acțiuni rămân doar niște cifre, statistici, nu se plătesc, contravenienții nu au absolut nicio teamă de repercusiuni, pentru că acestea practic nu există. În lipsa unei legislații coercitive, aceste persoane sunt încurajate să comită în continuare fapte antisociale și prin exemplificare numărul persoanelor care li se alătură crește în mod alarmant.

Încălcarea unei hotărâri judecătorești, de a plăti amenda sau de a efectua prestarea unei activități în folosul comunității nu are în acest moment nicio repercusiune asupra celui sancționat. Acest lucru face ca, decât (sic!) persoanele cu bunăvoință să achite sancțiunile contravenționale ori să presteze o activitate în folosul comunității" se arată în expunerea de motive.