Solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimisă de către Biroul permanent al Senatului Comisiei juridice, care în termen de cinci zile trebuie să prezinte un raport preliminar. Tăriceanu a declarat că așteaptă cu interes să poată citi în comisie dosarul de la DNA, el spunând, ironic, că sunt "numai 17.000 de pagini".

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

Tăriceanu a spus că Biroul permanent al Senatului a trimis Comisiei juridice dosarul DNA și că așteaptă și el să vadă acuzațiile care i se aduc și să răspundă la întrebări în comisie, după care plenul va fi convocat pe solicitarea DNA. El nu a participat la ședința Biroului permanent.

"Aștept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul pentru a putea lua la cunoștință acuzațiile care sunt incluse în dosar. Sunt numai 17.000 de pagini. Până atunci, v-aș ruga să nu mă întrebați lucruri la care nu am cum să vă răspund, pentru că nu cunosc conținutul dosarelor, ci doar informațiile care au apărut în spațiul public (...) La începutul anului am primit instiințare de la DNA, care mă informa că au fost nenumărate mandate de ascultare pe numele meu, care s-au întins până în 2014. Am făcut o solicitare să le vad, mi s-a răspuns că nu am nicio calitate procesuală, iar între timp înțeleg că s-au răzgândit și au făcut acest dosar”, le-a spus Tăriceanu jurnaliștilor.

El a acuzat, din nou, că, în loc să fie făcută în sala de judecată, justiția se face în spațiul public: "Mai lipsește spectacolul cu cătușe, ca show-ul să fie complet".

Tăriceanu a mai spus că banuiește că și acum lui și familiei sale le sunt asculate telefoanele, "pentru că asta e practica în România".

Procurorii DNA îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu de luare de mită, după ce ar fi primit, când era premier, foloase materiale de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Procurorii DNA spun că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. În acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane, preciza DNA.

Acuzațiile care i se aduc lui Călin Popescu Tăriceanu au legătură cu firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH, care era distribuitor al licențelor Microsoft, susțin surse oficiale, pentru HotNews. Chiar dacă DNA nu a precizat oficial legătura cu Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a invocat acest lucru în prima reacție la informațiile privind noul său dosar.

CITEȘTE ȘI:Solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, discutată astăzi de Biroul Permanent al Senatului. Ce prevede procedura