Președintele Klaus Iohannis va participa duminică la ceremoniile de la Paris dedicate centenarului de la armistițiul din 1918, care a marcat încheierea Primului Război Mondial. La evenimentele găzduite de președintele francez Emmanuel Macron vor fi prezenți lideri din 70 de state, printre aceștia, Donald Trump și Vladimir Putin.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

După ceremonia de la Arcul de Triumf, Iohannis va participa alături de ceilalți lideri la un dejun oficial oferit șefilor de delegații de președintele Republicii Franceze, la Palatul Elysée, potrivit Administrației Prezidențiale.

Ziua se va încheia cu Forumul pentru Pace.

Președintele american Donald Trump ar intenționa să boicoteze forumul pentru pace, relatează Agence France-Presse.

Pe de altă parte, înaintea acestor ceremonii, Emmanuel Macron a avut mai multe intervenții în care a criticat atât Rusia, cât și SUA.

Președintele francez a avertizat marți că Rusia a demonstrat că poate fi o amenințare directă, iar Europa trebuie să fie capabilă să se apere singură și are nevoie de o armată proprie, scrie BBC News.

Macron a mai spus că europenii nu se mai pot baza că SUA vor apăra Europa și a readus în discuție acest lucru în replică la decizia lui Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear cu Rusia din 1987 care interzicea utilizarea rachetelor cu rază medie de acțiuni. ”Trebuie să ne protejăm în ceea ce privește China, Rusia și chiar SUA”, a spus Macron unui post francez de radio.