Un număr de 51 de parlamentari au înregistrat, în Senat, un proiect de modificare a Codului Fiscal în sensul reducerii cotei TVA de la 19% la 9% în cazul lemnului de foc pentru populație, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea legislativă completează Codul Fiscal în sensul în care se va aplica cota redusă de 9% asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri: „livrarea către populație a lemnului de foc, pe întreg lanțul de producție, indiferent de forma de proprietate de unde provine”.

Proiectul prevede intrarea în vigoare a reducerii cotei TVA de la 1 ianuarie 2019.

„În ultima perioadă, populația se confruntă cu o criză a lemnului de foc deoarece legislația actuală împiedică accesul oamenilor la lemn de foc la prețuri accesibile și în același timp procurat în mod legal. Prețul lemnului de foc pentru populație a devenit mai mare decât prețul lemnului pentru industrie. În România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu lemne de foc”, se arată în expunerea de motive.

Cei 51 senatori și deputați din PNL și PMP care au inițiat proiectul spun că la nivelul UE statisticile Eurostat arată că lemnul pentru foc în statele membre are cote de TVA variabile, cum ar fi: Belgia - 6%, Luxemburg - 8%, Polonia - 8%, Franța - 10%.

„Diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populație va avea o consecință directă în reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodăriile populației, ceea ce ar avea un plus valoare prin venituri suplimentare în asigurarea creșterii nivelului de trai”, se mai arată în expunerea de motive.