Fondatorul Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, ține să aducă clarificări, joi, după ”mica furtuni iscată într-un pahar cu apă” în urma criticilor sale la adresa PNL, afirmând că nu el este cel care trebuie să reformeze acest partid, nu a putut face asta și nici nu era misiunea sa în 2016, așa cum nu este nici astăzi, ci este misiunea oamenilor cinstiți și onești din PNL. El susține că dacă liberalii nu vor reforma în propriul partid, aceasta va fi făcută de oameni la vot.

Dacian CiolosFoto: Captura Digi 24

Într-un mesaj postat joi pe Facebook, Cioloș vrea "să clarifice pe cât posibil mica furtună iscată, zilele trecute, într-un pahar cu apă" după criticile sale la adresa "prietenilor din PNL".

El spune că anul 2020 îi provoacă temeri, că este evident că PSD nu poate fi înlăturat altfel decât printr-o largă coaliție, dar în același timp nu pot fi ignorate lecțiile primite de la ce au însemnat CDR și Alianța DA - "multă speranță și multă bucurie s-au transformat în dezamăgire și într-un ajutor nesperat pentru PSD".

Fostul premier afirmă că societatea românească nu a fost în stare să se opună cu succes modelului politic promovat de PSD, care "a capturat toate straturile economice și sociale" și din această perspectivă îl îngrijorează 2020.

"Dacă vom face o alianță politică slabă sau fragilă, prin care nu vom fi în stare să schimbăm fundamental societatea și să oferim un model viabil de dezvoltare durabilă, vom înregistra un eșec de priorități. Din această perspectivă aș vrea să fie citite gândurile mele despre PNL. E un moment de îngrijorare profundă, pentru că îmi dau seama că suntem încă foarte departe de soluția de care avem nevoie. Cu toții am greșit uneori sau nu ne-am ridicat mereu la așteptările celor care ne susțin sau ne votează. Replicile pe care le-am primit, pe alocuri descalificante pentru cei care le-au dat, îmi confirmă îngrijorarea. Motiv pentru care nu doresc să alimentez această polemică", mai spune Dacian Cioloș.

Fondatorul Mişcării România Împreună susține că nu el este cel care trebuie să reformeze PNL, că nu a putut să facă asta și nici nu era misiunea sa în 2016, așa cum nu este nici astăzi. "Este misiunea oamenilor cinstiți și onești din PNL. Sunt mulți și îi asigur de toată prețuirea mea. Dar toți membrii partidelor din România trebuie să știe că, dacă nu vor face reforma de care este nevoie în propriul partid, ea va fi făcută chiar de electorat, la vot. Și sunt convins că au suficiente date ca să înțeleagă ce spun", afirmă Cioloș.

El încheie spunând că Mişcarea România Împreună este deschisă unei colaborări cu PNL, așa cum suntem și cu USR. "Îi asigur că vor găsi mereu în noi un partener onest și că avem speranța că vom reuși să punem bazele unei constucții politice solide, care să facă față în alegeri, dar mai ales în perioada post-electorală. Resping ideea că am fi „condamnați“ să lucrăm împreună. Democrația nu te condamnă, democrația cere onestitate și capacitatea de a-ți recunoaște propriile greșeli. Îi aștept pe cei din PNL să ni se alăture în munca pentru o Românie mai bună, pentru că ne așteaptă vremuri dificile", adaugă Cioloș.

Dacian Cioloş a scris, duminică pe Facebook, că PNL se află în zona vechii clase politice, refuzând "cu obstinaţie" să se reformeze şi să se alăture Mişcării România Împreună, într-un proiect de schimbare a societăţii româneşti. El a adăugat că liberalii doar aşteaptă "să cadă PSD natural şi ei să le ia locul".

În urma acestor afirmații, el a fost criticat de președintele PNL, Ludovic Orban, care a spus că Dacian Cioloș nu are cum să lupte cu PSD deoarece "a trăit foarte bine în perioada PSD", susținând că acesta a încălcat înțelegerea cu PNL de a curăța administrația publică de social-democrați, atunci când a fost premier.

"Pe mine m-au mirat întotdeauna carierele politice ciudate. Urmăresc cu mare atenție diferite cariere extrem de ciudate. Și aici am să vă spun despre Cioloș faptul că a apărut din neant. A fost pus de Tăriceanu ministrul al Agriculturii. Nici azi nu am reușit să înțeleg de ce. După ce a picat guvernul PNL, s-a dus consilier la Băsescu, care era principal adversar al PNL și care l-a propus comisar european. După ce și-a terminat mandatul de comisar european la alegerile din 2014, cine credeți că l-a propus pentru un al doilea mandat de comisar european? Președintele PSD, premierul din acea perioadă, Victor Ponta", a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, duminică seară, la B1 Tv.