Dan Andronic s-a prezentat, joi, la DNA, spunând că a fost chemat pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care este vizat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Stema DNAFoto: Wikipedia

"Ca martor (chemat la DNA - n.r.). Eu cred că ştiu cel puţin la fel de multe cât ştiţi şi dumneavoastră. (...) Tăriceanu a fost interceptat tot timpul, n-aţi văzut?”, le-a spus Dan Andronic jurnaliștilor, la intrarea în sediul DNA.

Procurorii DNA îl acuză pe pe Călin Popescu Tăriceanu că a primit, când era premier, "foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Potrivit unui răspuns oficial al DNA, faptele au avut legătură cu acoperirea unor cheltuieli din campania electorală cu bani provenind de la o firmă care ar fi obținut "contracte comerciale importante de la statul român”. În schimbul acestor foloase materiale, Tăriceanu ar fi intervenit pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie.

"Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece”, precizează DNA, care a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului privind avizul pentru începerea urmăririi penale. Tăriceanu va putea fi urmărit penal doar dacă Senatul va vota pentru acest lucru.

Acuzațiile care i se aduc lui Călin Popescu Tăriceanu au legătură cu firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH, care era distribuitor al licențelor Microsoft, susțin surse oficiale, pentru HotNews. Chiar dacă DNA nu a precizat oficial legătura cu Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a invocat acest lucru în prima reacție la informațiile privind noul său dosar.