Într-o scrisoarea deschisă semnată de 100 de membri ai USR, obținută de MEDIAFAX, aceștia îi transmit lui Dan Barna că se așteptau ca liderul partidului să fie echidistant, nu să își exprime public susținerea pentru cinci din cei 82 de candidați înscriși în cursa internă pentru europarlamentare.

Dan Barna, presedintele USRFoto: Hotnews

Documentul transmis pe grupurile interne ale USR face referire la un team-building al formațiunii, care a avut loc la Barcelona pe 3 noiembrie, unde Dan Barna a vorbit despre candidații USR înscriși în cursa internă pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

"Unii dintre noi au fost prezenți la Barcelona în timpul alocuțiunii pe care ați avut-o la un team building al USR. Unii dintre noi au aflat despre cele spuse din postările de pe grupurile interne. Înțelegem că v-ați exprimat public susținerea pentru cinci din cei 82 de candidați înscriși la cursa internă pentru lista USR pentru alegerilor europarlamentare din 2019. Înregistrarea momentului a dispărut cu promisiunea că va reveni. Lucru care nu s-a întâmplat până la momentul acestei postări. Ar fi utilă în formularea acestei scrisori, pentru a putea da citate cu exactitate. Încă credem că transparența este un principiu de bază în USR și ne așteptăm ca înregistrarea, ne-editată, să fie pusă la dispoziție", precizează semnatarii scrisorii deschise, potrivit documentului obținut de MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că "Noi suntem o parte din «oamenii noi», aceia care nu au mai făcut vreodată politică, aceia care au un loc de muncă și care rup din timpul lor, după orele de lucru, pentru a participa la acțiuni sau pentru a face campanie. Și noi considerăm că USR tocmai prin promovarea «oamenilor noi» va reuși la viitoarele bătălii electorale".

Reprezentanții USR îi reproșează liderului partidului, Dan Barna, că nu este echidistant în legătură cu susținerea candidaților în cursa internă pentru europarlamentare.

"Ca simplu membru USR, aveți tot dreptul să susțineți pe cine doriți și să vă faceți public opțiunile. Din funcția de președinte al partidului, cea mai democratică formațiunea politică aflată în Parlament în aceste vremuri însă, ne așteptăm cu toții să fiți echidistant și să îi susțineți informal pe toți cei care au ales să se înscrie în această competiție. Susținerea publică pe care o acordați unor candidați este în dezacord cu principiile pe care USR le promovează, inclusiv în propriul statut: echitate, integritate, meritocrație, competență, egalitate de șanse. Ne așteptam din parte președintelui la o atitudine de leader bazată pe o poziție echidistanță și o comunicare managerială. Ne așteptam ca un leader să lucreze în susținerea tuturor, în formarea celor fără experiență și în pregătirea lor pentru viitorul apropiat. Sunteți președinte pentru toată suflarea useristă, nu doar pentru unii!", au conchis membrii USR în documentul transmis lui Dan Barna.

Contactat de MEDIAFAX, președintele USR, Dan Barna, nu a vrut să dea un punct de vedere cu privire la subiect.

Anunțarea unor favoriți la alegerile europarlamentare nu este primul subiect care a creat nemulțumiri în rândul membrilor USR. Pe 23 octombrie, pe grupurile interne ale partidului circula un document, în care membrii USR își arătau nemulțumirea cu privire la discuţiile între Dan Barna şi Dacian Cioloş, pentru liste comune la europarlamentare, potrivit unor surse politice.

Atunci, într-un document obţinut de MEDIAFAX, Barna a transmis un mesaj în care explica situaţia, dar le şi cerea colegilor să nu mai atace public formaţiunea. Acest mesaj, care are 13 pagini, a fost transmis, a doua zi după întâlnirea Barna-Cioloș, de către liderul USR. În text, Barna oferea explicaţii colegilor de partid despre întâlnirea pe care o avuse în ziua precedentă cu fostul premier tehnocrat, spunându-le acestora "nu aveţi de ce să vă îngrijoraţi", potrivit documentului intern transmis pe un grup de Facebook al formaţiunii intitulat "Poiana", obţinut de MEDIAFAX.

Acesta le-a vorbit colegilor despre existenţa a două viziuni în partid, cea a unui USR cu ţeluri mari, de guvernare şi câştigare a alegerilor, şi o alta care pune USR în lumina unui "partid relativ de nişă".

În schimb, Dan Barna le-a reproşat colegilor scurgerea de informaţii din interiorul partidului, amintindu-le de un sondaj IMAS care arăta că 70% dintre cei chestionaţi îşi doresc o candidatură pe liste comune a USR şi Mişcarea România Împreună. Liderul USR mai spune că unii membrii înţeleg greşit transparenţa, amintind de zicala: "ştiţi elasticul descusut la chiloţi, dar eu sunt un profesionist".

"Este o campanie internă la USR şi este foarte posibil să fie şi persoane de rea credinţă în rândul membrilor care să folosească corespondenţa internă pentru alte interese. USR e un partid viu, dinamic care comunică foarte mult în mediul online şi acestea sunt riscurile inerente ale unui partid care comunică în mediul online", a declarat Dan Barna pentru MEDIAFAX, în legătură cu acel document.