​Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, marți, în comisia specială pentru legile justiției, că formațiunea sa susține eliminarea posibilității pensionării anticipate a magistraților, cu minimum 20 de ani vechime, în timp ce președintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus că social-democrații susțin prorogarea termenului, transmite Mediafax.

Marton Arpad si Florin IordacheFoto: Agerpres

"Dezbaterea înseamnă să se amendeze textele conținute în cele două ordonanțe adoptate de Guvern, dar nu putem să fim de acord să reluăm dezbaterile pe cele trei legi adoptate. Referitor la textele concrete, punctul nostru de vedere este că suntem împotriva posibilității pensionării la 20 de ani, suntem pentru abrogarea și nu pentru amânarea acestui articol", a declarat Marton Arpad.

Acesta s-a referit la prevederea din OUG 92 prin care s-au modificat legile justiției astfel încât pensionările anticipate ale magistraților se amână până la finalul anului 2019.

"Posibilitatea de pensionare a magistraților la 20 de ani - acest amendament a venit din partea CSM. Eu am solicitat CSM să ne precizeze dacă există o posibilitate ca prin acest amendament care a fost introdus în lege să se pensioneze un număr mare de magistrați. Scopul OUG 92 a fost ca acest articol să nu intre în vigoare odată cu legea. CSM-ul va face o evaluare și dacă la anul, când am dat termen 31 decembrie 2019, CSM va constata că nu este un pericol pentru sistemul judiciar, adică nu se vor pensiona un număr mare de judecători și procurori, această prorogare. PSD nu ia în calcul abrogarea acestui articol", a declarat Iordache, la rândul său.

Comisia specială pentru legile justiției a început, marți, dezbaterile generale pe legea de aprobare a OUG 90/2018 privind secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precum și pe legea de aprobare a OUG 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.